Мотивът е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема“ в Габрово, съобщиха от правителствената информационна служба.

За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето.

По-рано днес стана ясно, че срещу ръководителката на "Хризантема“ ще бъде внесен сигнал в прокуратурата за това, че повече от година е укривала данните за насилие, което е създавало предпоставки то да се повтори. Това каза пред bTV шефът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова.

Самата директорка Маринела Лазарова коментира, че е готова.

„Пак подчертавам, бездействието е от страна на прекия ми ръководител. Удобната позиция, която заема в момента, че не е знаела и не е чувала“, изтъкна тя.

И добави, че я е сигнализирала, като ѝ показала видеоматериал в присъствието на Йорданка Милчева – социалния работник, заснел кадрите с насилие.

Самата Милчева посочи, че детегледачката от клипа е получила остра забележка, но е останала на работа, като се наблюдавало дали поведението ѝ ще се повтори. Следващият запис с насилие е от септември 2017 г.

Служителките, малтретирали децата, пък ще бъдат уволнени