Уволнените са полковник Георги Райков - началник на авангарда, който отговаряше за цялостната сигурност по време на събитието в НДК, и шефът на екипа, охраняващ Ахмед Доган - Георги Занев.

"Чувство за отговорност лично аз не смятам, че трябва да нося. Аз поисках многократно от ръководството да бъдат взети пълни мерки за охрана. Нямаше пълна проверка, защото беше отказано от ръководството на НСО. Не беше казано на пресконференцията, защото не е изгодно за ръководството", заяви пред bTV уволненият полк. Райков. По думите му пробивът на охраната е бил, защото не са взети достатъчно мерки. Райков каза още, че ще потърси правата си по съдебен ред.

На пресконференцията началникът на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков заяви, че са наказани всички служители на службата, за които са установени нарушения по време на конференцията на ДПС, предаде "Фокус". Той уточни, че провинилите се ще бъдат свалени от екип, а наказанията им са по степен на виновност.  Това са шефът на сектор "Масови мероприятия, гости и чужди делегации" полк. Красимир Станчев и петима гардове.

"Броят на охранителите е бил достатъчен, но прегледаните видеоматериали и рапортите на служителите показват, че началникът на охраната и началникът на екипа за охрана са разположили хората си по неправилен начин", каза още ген. Тодор Коджейков.

По думите му е имало оставен подход към трибуната. Генералът обясни, че авангардът са хората, които подсигуряват подстъпите към охраняваното лице.
„Те не трябва да допуснат лице да премине през тях, а ако допуснат, трябва да уведомят – имаме вътрешни сигнали за уведомяване, радиостанции и други”, обясни ген. Коджейков.

Според началника на НСО гардовете са застанали на дистанция, която не им е позволила да неутрализират атаката срещу лидера на ДПС.
"Двамата началници са старши офицери с дългогодишен трудов стаж”, допълни той.

Коджейков съобщи, че службата въвежда нова система за планиране на охранителни мерки за мероприятия, с участието на охранявано лице.
"Досега началниците на сектори отговаряха за подготовката, организацията на служители. Искаме да има законодателни промени, свързани с нашия проектозакон, във връзка с регламентирането на използване на повече средства, в това число - белезници", каза той.

Генералът бе категоричен, че от направения самоанализ и самопреценката по отношение на извършената работа, на превенцията преди мероприятието, не счита, че трябва да си подаде оставката.
„Нивото на компетентност на всеки един служител в службата е такова, каквото му е задължението. Отговорността за самата зала, за мерките вътре, това са хората, които са на място и те могат да направят реална преценка за ситуацията. Направили сме всички предпоставки хората да изпълнят професионално задълженията си. Отговорността, която носим, е до ниво "зала". Оттам нататък отговорността е на хората в залата. Засега не знам Ахмед Доган да е имал иск към службата”, заяви още Тодор Коджейков.

Същевременно в парламента бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов заяви, че премиерът Бойко Борисов, Ахмед Доган и началникът на НСО са се срещнали тези дни и са се разбрали Доган да няма претенции към охранители на службата заради опита за покушение. По думите на Атанасов цялото ръководство на НСО трябва да бъде сменено, предаде Дарик радио.

По-късно Коджейков отрече. "Аз не съм присъствал на такава среща, нито знам за такава среща", каза началникът на НСО.

Президентът Росен Плевнелиев заяви преди два дни, че НСО е допуснала грешки и очаква отговори, както и че дава 10 дни на отговорните институции да си свършат работа по случая.

Днес държавният глава каза, че наказанията сами по себе си са част от един много обективен процес, който тече в НСО, както и в сектор "Сигурност" като цяло. Според него наред с наложените тежки наказания е направен и обективен анализ, в който са се включили "много експерти и много хора, които отговарят с действията си и с подписите си".

Според Росен Плевнелиев е важно, че тепърва предстоят поредица от мерки, които ще се случат, "а не просто някой да бъде наказан и това да бъде публично обявено на пресконференция".

Във вторник Софийският районен съд наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на нападателя Октай Енимехмедов.
"Не бягам от наказателна отговорност. Единствено съжалявам, че пистолетът засече", заяви обвиняемият.

Допустима ли е саморазправата с Енимехмедов? - АНКЕТА