На Михаил Горбачов се забранява влизане в Украйна заради публичната подкрепа за анексията на Крим, пише на страницата на украинската служба за сигурност в Туитър, съобщи БНР.

Прессекретарят на службата Елена Гитлянска потвърди информацията във Фейсбук.

На 22 май, в интервю за вестник "Сънди Таймс", Горбачов заяви, че присъединяването на Крим и Севастопол към Русия е "правилно решение" и в тази ситуацията би постъпил по същия начин като руския президент Владимир Путин.

"Единствената истинска причина, поради която не бих го направил, е, че ако още бях на власт, Съветският съюз все още щеше да съществува и Крим щеше да е част от него", каза още той в интервюто, цитиран от БТА.

Русия окупира и анексира украинския полуостров, където е базиран руският Черноморски флот, в началото на 2014 г., след като проруският президент Виктор Янукович бе свален от власт с улични протести и на власт в Киев дойдоха прозападни политици, отбелязва ДПА.

Русия заявява, че е анексирала Крим с одобрението на местните жители, дадено на референдум. Украйна и множество западни правителства отхвърлят допитването като нелегитимно.

"Аз винаги подкрепям свободната воля на хората, а повечето хора в Крим искаха да са обединени с Русия", заяви Горбачов.

Сега Горбачов не коментира решението на властите в Киев да му наложат забрана, но заяви, че никога не е ходил в Украйна и няма намерение да го прави.

Вчера, след като Украйна и Русия си размениха осъдената Надежда Савченко и двама руски военни, президентът Петро Порошенко се закани:

"Както върнахме Надя вкъщи, така ще върнем и Крим и окупирания Донбас на Украйна".

През януари Михаил Горбачов предупреди, че напрежението между Русия и ЕС около украинската криза може да доведат до конфликт или ядрена война.

85-годишният баща на перестройката беше президент на СССР от 15 март 1990 г. до 25 декември 1991 г.