Кола на градския транспорт (тролейбус) е била улучена от снаряд и са загинали много пътници, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на сепаратистките власти в Донецк.

Вижте снимки >>>

"По последни информации осем души са загинали", а не 13, посочи по-късно в комюнике украинската прокуратура, която нарече обстрела терористичен акт. Официалната интернет страница на сепаратистите също съобщи за осем загинали и 17 ранени.

Срещу спирката било стреляно от миномет, монтиран на микробус.
Очевидци, цитирани от ТАСС, съобщават, че били дадени пет изстрела.

Украинското министерство на отбраната обвини проруските сепаратисти за нападението, съобщи Франс прес.

"Терористите (както Киев нарича сепаратистите - бел. АФП), бомбардираха тролейбус в Донецк и убиха цивилни. Тази бомбардировка на цивилно транспортно средство бе извършена в квартал, където няма сблъсъци. Мястото, където е било улучено транспортното средство, е на 15 км от зоната, където са антитерористичните сили (украинските войски)", посочва министерството в комюнике.

Според министерството всички факти сочат, че "терористите" са стреляли срещу тролейбуса от територията на жилищни квартали, контролирани от "незаконни въоръжени групи".

Украинският премиер Арсений Яценюк също обвини проруските бунтовници за нападението и заяви, че Русия трябва да носи отговорност за него, съобщи Ройтерс.

"Днес руски терористи отново извършиха ужасен акт срещу човечеството. Русия носи отговорност за това", заяви Яценюк в Киев.

На 13 януари снаряд удари автобус в Донецк и уби 12 души.

Москва: Това е провокация на украинците

Руският външен министър Сергей Лавров определи случилото се в Донецк, като "провокация на украинците, целяща да подкопае мирния процес".

"Ние възприемаме този инцидент като престъпление срещу човечеството, като груба провокация, целяща да подкопае мирното решаване на украинската криза", заяви Лавров.

Същевременно Следственият комитет на Руската федерация възбуди наказателно дело във връзка с гибелта на хора при обстрела в Донецк, посочва ТАСС.

Украинските войски се изтеглиха от летището в Донецк

Украински военен говорител заяви днес, че правителствените войски са се изтеглили от новия терминал на летището в Донецк след неколкомесечни ожесточени боеве с проруските бунтовници, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Поради обстрела от всички посоки тази нощ беше взето решение войските да се изтеглят от територията на новия терминал и да заемат нови позиции"
, заяви Владислав Селезньов на пресконференция в Киев.

Той уточни, че боевете ще продължат около летището.

По данни на украинското министерство на отбраната 10 войници са загинали за последното денонощие, шестима от тях при боевете за контрола на летището.

Така днешният ден е един от най-черните за Източна Украйна.

Летището на Донецк беше сцена на сражения между украинската армия и сепаратистите от май, припомня Франс прес.

Турчинов под обстрел

Украински депутат днес потвърди, че секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов е попаднал под обстрел край Донецк, предаде ТАСС.

"На обратния път неговият брониран автомобил "Кугуар" действително попадна под обстрел и осколки пробиха една от гумите, която трябваше да бъде сменена в пълна тъмнина, за да не бъде демаскирана автоколоната", написа на страницата си във Фейсбук депутатът Антон Герашченко, който е съветник на украинския вътрешен министър.

По думите на Герашченко, нито Турчинов, нито хората от обкръжението му са пострадали.

"Мога лично да потвърдя, защото видях Олександър Валентинович тази нощ в Харков по време на кратко работно съвещание, след което той замина за Киев, за да докладва на президента", посочва Герашченко.

Жертвите се увеличават

Над 5000 души са убити
от миналия април в сраженията между армията на Киев и проруските сепаратисти, заяви пред украинско радио говорител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде Франс прес.

"Ситуацията наистина се влошава. Това личи по нарастващия брой цивилни жертви, което е твърде важно. По данни на ООН, жертвите са над 5000, а има и 10 000 ранени", каза пред "Радио нюз" Майкъл Бочуркив, говорител на мисията на ОССЕ в Украйна.

Министрите на външните работи от т.нар. "Нормандска четворка" призоваха всички страни в конфликта в Украйна да прекратят военните действия.
Това се казва в разпространеното преди няколко часа съвместно изявление на първите дипломати след срещата им в Берлин.