Снарядът е улучил автобуса близо до селището Волноваха. По думите на военен говорител в автобуса е превозвал цивилни от град Мариупол.

Ракетата е била изстреляна от проруските сепаратисти, съобщават военните в Киев, цитирани от БНР.

Опълченците от своя страна са заявили, че не са водили боеве в района на Волноваха.

"Тук никой не е стрелял. Може да си говорят, каквото искат", заяви за РИА Новости зам.-командирът на опълченците в т.нар. Донецка народна република Едуард Басурин.

Министерството на отбраната на т.нар. Донецка народна република (ДНР) пък окачестви като дезинформация твърденията, че "опълченците" са отговорни за стрелбата по автобуса с цивилни, предаде ТАСС.

"Това е провокация от страна на Украйна. Волноваха и нейните околности се намират извън обхвата на нашата артилерия и се контролират от въоръжените сили на Украйна", се казва в изявлението.

В него се се пояснява, че най-близката батарея на ДНР е в село Телманово, което отстои на 50 км от Волноваха, тоест извън обсега на оръдията на сепаратистите.

Президентът Петро Порошенко обяви 15 януари за Ден на траур.

По-рано Газета.Ру съобщи, че диспечерската кула на летището в Донецк се е срутила в резултат на сблъсъците между правителствените войски на Украйна и въстаниците от самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Още вчера властите в Донецк съобщиха за ожесточен обстрел над града и влошаване на хуманитарната ситуация.

По данни на самопровъзгласилата се Донецка народна република украинската армия над 80 пъти е обстрелвала градове в Източна Украйна.
Много от снарядите са попаднали в жилищни сгради
, говори се за ранени и жертви, но брой не се посочва, заяви председателят на Народния съвет на т.нар. "Донецка република" Андрей Пургин.

"Наблюдава се стремителна ескалация на конфликта. От максимум 20  стълкновения дневно по линията на съприкосновение, сега за три дни регистрираме по над сто", допълни Пургин.

Като друг сериозен проблем той посочи пътната блокада на Донецк, която пречи на доставката на хранителни продукти и медикаменти в града.