Представител на вътрешното ведомство на т.нар Донецка народна република съобщи пред РИА Новости, че четирима от загиналите не са пациенти в болницата, а случайно преминаващи покрай сградата граждани, които са попаднали в зоната на обстрела.

Трима от убитите са мъже на възраст между 34 и 66 години.

По думите му, броят на жертвите и ранените може да се увеличи.

В резултат на обстрела е пострадал електропровод, целият микрорайон е останал без ток.

Обстрелът срещу болницата е дошъл откъм град Маринка, където на позиция са правителствените войски, каза по-късно говорител на "Министерството на отбраната" на самообявилата се Донецка народна република (ДНР), цитиран от ТАСС.

Градската администрация съобщи, че от обстрела са понесли щети сградите на пет училища, една гимназия и пет детски градини.

На 30 януари петима загинаха, а трима бяха ранени от снаряд в Дома на културата в Донецк при раздаване на хуманитарни помощи. Още петима бяха убити и няколко ранени при обстрел на тролейбус от градския транспорт.

На 22 януари при обстрел на тролейбус загинаха 8 души.

Няколко дни по-късно при ракетен обстрел в Мариопул бяха убити 30 души.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко обяви, че не изпитва и "най-малко съмнение", че САЩ ще изпратят на страната му оръжия, за да й помогнат да се справи с проруските сепаратисти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Порошенко заяви вчера при посещение в контролиран от правителството град в Източна Украйна, че страната се нуждае от "способности, за да се защитава".

Президентът на САЩ Барак Обама първоначално се обяви против изпращане на оръжия на украинското правителство, но служител от администрацията му заяви, че ескалацията на боевете е накарала Белия дом да преосмисли позицията си.

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди вчера, че е против изпращането на оръжия в Украйна.