Равносметката от обстрела, поразил вчера спирка и тролейбус в Донецк, е осем загинали, съобщиха Киев, бунтовниците и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирани от Франс прес и БТА.

Вчера проруските сепаратисти съобщиха за 13 убити в тази драма, за която Киев и бунтовниците си прехвърлят отговорността.

"По последни информации осем души са загинали", посочи в комюнике украинската прокуратура, която нарече обстрела терористичен акт. Официалната интернет страница на сепаратистите също съобщи за осем загинали и 17 ранени.

ОССЕ, която има наблюдателна мисия на терен, цитира в комюнике служител на моргата в Донецк, който е заявил, че са им доставени осем тела след нападението.

Спирката на обществения градски транспорт в Ленински район в Донецк е била обстреляна с гаубица, съобщи ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, цитиран от ТАСС.

Говорителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин опроверга предишната версия за минометен обстрел.

Летището в Донецк е разрушено

Подразделенията на украинската армия са се изтеглили от летището на Донецк още вечерта на 21 януари, съобщават наблюдателите от ОССЕ в отчета си за 22 януари.

Международните наблюдатели се позовават на ръководителя на групата украински представители в Съвместния център за контрол и координация в град Дебалцеве (рус. Дебалцево) в Донецката област, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Наблюдателите уточняват, че са нямали възможност да отидат на място и да проверят информацията, подадена им от генерал от украинската армия.

По-рано беше съобщено, че сепаратистите отказват да преговарят с украинските власти, освен за размяна на пленници, и започват офанзива.

Вчера говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко съобщи, че и двата терминала на донецкото летище са разрушени.

"Старият и новият терминал са напълно унищожени. Там вече няма какво да бъде защищавано. Останали са само някои технически съоръжения", казал той.