Канцлерът Ангела Меркел заяви днес, че Германия няма да доставя оръжия на Украйна и ще подкрепя дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта между правителството в Киев и проруските сепаратисти, предадоха АП и Ройтерс.

След среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан германският канцлер каза, че конфликтът в Източна Украйна "не може да бъде решен с военни средства". Тя призова за незабавно възстановяване на примирието според условията на споразуменията от Минск. Меркел добави, че предпочита санкциите на ЕС и преговорите като средство за "решаване или поне смекчаване на конфликта".

Позицията на САЩ 

Президентът на САЩ Барак Обама обмисля дали страната му да достави нападателно оръжие на Украйна, но продължава да има опасения що се отнася до предприемането на такава стъпка. Това заяви официален представител на администрацията на Обама, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Пожелалият анонимност източник каза, че президентът на САЩ се опасява да не започне в Украйна "война чрез пълномощници", а се съмнява и в способността на украинската армия да се възползва пълноценно от оръжия с голяма огнева мощ. Той отбеляза и безпокойството на Обама, че каквото и количество оръжие бъда доставено на украинската армия, тя няма да се изравни по сила с руската.

Досега Съединените щати помагат на Украйна с отбранителни средства като газови маски или радарни установки.

Вестник "Ню Йорк таймс" пръв съобщи днес за намеренията на Белия дом да преоцени политиката си по украинския конфликт и че командващият на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав вече бил съгласен за оръжейни доставки, припомня АП. По повод тази публикация ТАСС привежда изявление на говорител на НАТО, че като организация пактът не се занимава с доставки на оръжие.

ТАСС цитира и председателя на "парламента на самообявилата се Луганска народна република Алексей Карякин, според когото украинската армия използва боеприпаси с маркировка на страни членки на НАТО.

Ескалацията на насилието в Източна Украйна напоследък е станала причина за това Белият дом да погледне отново към варианта за доставка на смъртоносни оръжия на Киев. Обама първо щял да обсъди с европейски лидери, включително с германския канцлер Ангела Меркел, евентуалните оръжейни доставки. На 5 февруари държавният секретар на САЩ Джон Кери е предвидено да посети Киев, а на 9 февруари Ангела Меркел ще бъде във Вашингтон.


От април м. г. досега боевете в източните части на Украйна са причинили смъртта на над 5100 души и са прокудили от домовете им 900 хиляди. Въпреки сключеното през септември примирие и краткия период на затишие след това, през последните седмици сраженията започнаха с нова сила.