Това заяви пред журналисти генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след извънредното заседание на Северноатлантическия съвет и на комисията НАТО-Украйна, продължило близо осем часа.

Той посочи, че НАТО осъжда военното напрежение, предизвикано от руснаците в
Крим.

"Изразяваме дълбоко съжаление за решението на руската Дума за използването на военни части на територията на Украйна - това е нарушение на международното право и е в противоречие с духа на Съвета НАТО-Русия, както и с програмата "Партньорство за мир", добави Расмусен, като се позова на общото становище на държавите от пакта.

По думите на Расмусен, НАТО ще продължи диалога с Русия в рамките на двустранния съвет. В отговор на въпрос дали се очаква насрочването на заседание на съвета, той уточни, че това може да стане по искане на председателя на формата или на някоя от двете страни. Расмусен добави, че е настоял държавите от НАТО да поискат свикването на такова заседание.

По-рано той подчерта, че действията на Русия застрашават мира и сигурността в Европа. Расмусен каза това преди началото на извънредното заседание на Северноатлантическия съвет и на комисията НАТО-Украйна този следобед, предадоха световните агенции.

  Той уточни, че е свикал извънредното заседание заради военните действия на Русия в Украйна и заради заплахите на руския президент Владимир Путин срещу тази суверенна нация.

Междувременно Украйна обяви всеобща мобилизация. Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов.

"Украйна е на ръба на катастрофата, след като Русия й обяви война", заяви украинският премиер Арсений Яценюк.

"Това е червена тревога. Не заплаха, а фактическо обявяване на война на моята страна. Призоваваме президента Владимир Путин да изтегли въоръжените си сили от Украйна", каза Яценюк.

САЩ заплашиха Русия с изолация и санкции

Путин може да изпрати войски в Крим

България с активна позиция относно Украйна заради българите там

КРЪСТОСАН ОГЪН: За евентуална военна интервенция в Крим