Китайските въоръжени сили започнаха съвместно учение около Тайван рано тази сутрин, предаде Синхуа. Маневрите с участието на армията, флота, военновъздушните сили и ракетните войски започна броени дни след като новият президент на Тайван Джими Лай встъпи в длъжност и призова Пекин да прекрати заплахите си, отбеляза Ройтерс. 

Учението се фокусира върху съвместни патрули с морска и въздушна бойна готовност, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън островната верига, за да се проверят "съвместните реални бойни способности" на силите, заявиха китайските военни, съобщава БТА.

"Това е и силно наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван и строго предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили", се казва още в съобщението.  

Тайван ще брани суверенитета си, реагира ведната тайванското Министерство на отбраната, след като Китай започна военните учения наблизо, предаде Ройтерс. 

Тайван има "способността, решимостта и увереността да гарантира националната сигурност" и осъжда ученията на Китай, които само "подчертават милитаристичния му манталитет", добави министерството.

"Министерството на националната отбрана категорично осъди тези провокации и ирационални действия, които подкопават регионалния мир и стабилност. В отговор на това ние разположихме морски, въздушни и сухопътни сили..., за да защитим свободата, демокрацията и суверенитета на Тайван", заяви министерството. 

Тайван е автономен от 1949 г., когато националистите бягат на острова след поражението си от комунистическите сили в гражданската война в континенталната част на Китай.  Пекин смята демократично управлявания остров за част от своята територия и не изключва използването на сила, за да го постави под свой контрол, отбелязва АФП.

Китайски моряци

Снимка: АП/Ng Han Guan/БТА