Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков отрече днес твърденията на САЩ, че Русия е изстреляла в космоса антипротивосателитно оръжие, предадоха Ройтерс и БТА.

"Москва се противопоставя на разполагането на оръжия в космоса", подчерта Рябков, цитиран от ТАСС. Той добави, че Русия все още спазва количествените ограничения на ядрените оръжия, предвидени в договора Нов СТАРТ между Москва и Вашингтон.

Освен това руският заместник външен министър призова САЩ да преразгледат "деструктивния си подход към серията руски предложения в тази област". Преди всичко това се отнася "до нашето предложение за разработване на договор за предотвратяване на надпреварата във въоръженията в космическото пространство", уточни той.

Рябков обвини САЩ и в опити за задкулисно подкопаване на БРИКС. "Вашингтон не харесва групата, създадена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, защото не може да я контролира", каза той.

Според него БРИКС включва могъщи държави, които не са новаци в международните отношения и за които диктатът на САЩ и опитите им да запазят хегемонията си не са тайна. "Имаме собствени канали, механизми и форми на сътрудничество с всеки от членовете на БРИКС, които се развиват независимо от и въпреки противопоставянето от страна на САЩ", заяви руският заместник външен министър.

Конгресмени призовават Пентагона да разреши на Украйна да използва произведени в САЩ оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия

В същото време двупартийна група американски конгресмени, членове на Постоянната комисия по разузнаване към Камарата на представителите, призоваха министъра на отбраната Лойд Остин да позволи на Украйна да използва оръжия, произведени в САЩ, за нанасяне на удари по цели на територията на Русия, да укрепи военновъздушните сили на Украйна и да засили нейната противовъздушна отбрана, предаде Укринформ.

"След среща с делегация от украински парламентаристи, законодателите от Конгреса подчертаха, че за да може Украйна да се защитава по-добре от Русия, САЩ трябва да разрешат използването на оръжия от страна на Украйна, които ще позволят на армията й да нанася удари по стратегически цели на територията на Русия, да обучи допълнително украински пилоти на (изтребители) Ф-16 и да подсили системите за противовъздушна отбрана на Украйна", се казва в съобщението на комисията.

В писмото, адресирано до министъра на отбраната на САЩ, пише още, че настоящата американска администрация се опитва да ограничи възможностите на Украйна да нанася удари по цели на територията на Русия с оръжия, предоставени от САЩ.

"От съществено значение е администрацията на Байдън да предостави на украинското военно ръководство възможността да провежда пълния спектър от операции, необходими за отговор на непровокираното нападение на Русия върху тяхната суверенна земя", се казва в писмото.

Освен това законодателите подчертават необходимостта от увеличаване на броя на украинските пилоти на Ф-16 и укрепване на украинските системи за противовъздушна отбрана.