Новият премиер на Автономна република Крим (АРК) Сергей Аксьонов пое контрола над всички военни, полицейски и други сили за сигурност в региона и поиска помощ от руския президент Владимир Путин, за да гарантира мира в републиката, предадоха АП и БТА.

Путин поиска от парламента да му даде право да използва руски въоръжени сили на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в страната, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Президентът аргументира стъпката с необходимостта да се защитят руските граждани и персонала в руската военна база в украинския стратегически район Крим.

Държавната дума одобри единодушно искането на Владимир Путин.
 
Виктор Янукович, утвърждаващ легитимността си като президент на Украйна, подкрепя молбата на кримските власти към Русия за оказване на всестранна помощ, заяви ръководителят на комитета на Съвета на федерацията по конституционното законодателство Андрей Клишас.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни в крайна сметка, че Путин все още не е взел решение за изпращането на войски към Украйна.

Хиляди въоръжени лица, описани като руски военни части, вчера превзеха основните летища в Крим, където е базиран руският черноморски флот.

Реакции

Русия отказва да преговаря с Украйна съгласно споразумение за гарантиране на териториалната цялост на Украйна, заяви изпълняващият длъжността външен министър на Украйна Андрий Дешчиця.

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов издаде декрет, с който обяви, че Киев не признава легитимността на новия премиер на автономната република Крим Сергей Аксьонов.

Турчинов обвини Русия в открита агресия срещу Украйна. Той призова руския президент Владимир Путин да прекрати незабавно тази агресия и да изтегли руските войски от Крим.

Барак Обама предупреди Русия, че евентуална военна интервенция в Украйна би имала своята "цена".

Заместник-председателят на Съвета на Федерацията Юрий Воробьов посочи, че с репликата си Обача е преминал "червената линия и е оскърбил руския народ".
В тази връзка той смята, че трябва да бъде отзован посланикът на САЩ в Москва.

Външните министри на ЕС се събират извънредно на 3 март.

Русия трябва да уважава суверенитета, териториалната цялост и границите на Украйна, включително по отношение на придвижването на руски сили в Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

"Газпром" обяви, че Украйна има "огромен" дълг за газ от 1,55 милиарда долара, който не платила на Русия.

Руското енергийно министерство не вижда причина да удължи отстъпката в цената на газа, договорена с Украйна за второто тримесечие заради неизплатени задължения за доставки, заяви представител на ведомството.

В неделя за преговори в Москва заминава бившият украински премиер Юлия Тимошенко.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За евентуална военна интервенция в Крим