Американският държавен секретар Джон Кери днес осъди като "невероятен акт на агресия" руските действия в Украйна и заплаши с "много сериозни последици" от страна на САЩ и други държави, включително санкции и икономическа изолация на Русия, предаде Ройтерс.

"В 21-ви век просто не се дръжте като в 19-и век, нахлувайки в друга страна по напълно изфабрикуван претекст", заяви Кери в предаване на Си Би Ес. Той обаче допълни, че Русия все още има възможности за верен избор, който да успокои кризата.

"Много държави са готови да въведат санкции, да изолират Русия икономически, рублата вече потъва. Пред Русия има сериозни икономически предизвикателства", каза американският държавният секретар.

Изключване от Г-8?

Кери предупреди Русия, че рискува да загуби мястото си в Г-8, ако извърши военно нахлуване в украинската автономна република Крим.

"Президентът Владимир Путин може да не домакинства срещата на Г-8 в Сочи и дори може да не остане в Г-8", заяви Кери в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не пожела да коментира грубите думи на Джон Кери, предаде Ройтерс.

След като по-рано днес САЩ и Франция обявиха, че прекратяват подготовката си за срещата на върха на Г-8, насрочена през юни в Сочи, Великобритания се присъедини към тях, съобщавайки, че нейни представители няма да участват в подготвителните срещи за форума.

Преди отпътуването си за Киев британският външен министър Уилям Хейг обясни, че в отсъствието на диалог между Москва и Киев трябва да се потърсят други начини за убеждаване на двете страни да започнат преговори под егидата на ООН или на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Ще има единен дипломатически отговор и Русия трябва сериозно да се замисли върху това", подчерта Хейг.

Заплаха от изолация

В съобщение на Белия дом, цитирано от агенциите, се казва, че по време на 90-минутен телефонен разговор президентът на САЩ Барак Обама е заявил пред руския президент Владимир Путин, че той е нарушил международното право, като е разгърнал руски войници в Автономната република Крим.

Американският президент е призовал руския си колега да свали напрежението, като прибере военните в техните си бази и се въздържи от намеса другаде в Украйна. Обама го е заплашил и с международна изолация.

От няколко дни хиляди въоръжени лица, описани като руски военни части, патрулират в Крим, превзеха основните летища в републиката, където живеят много руснаци и където е базиран руският черноморски флот.
Руският парламент пък разреши на Путин да използва военна сила в Крим.

В съобщение на Кремъл за същия разговор се подчертава, че Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорящото население в случай на насилие в източна Украйна и в Крим.

НАТО: Русия застрашава мира в Европа


КРЪСТОСАН ОГЪН: За евентуална военна интервенция в Крим