Турчинов отправи обвинението, че руски сили са замесени в ескалацията на напрежението в автономната република, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано вътрешният министър Арсен Аваков съобщи, че руски военни са блокирали международното летище "Белбек" в Севастопол. Той определи блокадата като "военна инвазия и окупация".

Вижте снимки>>

Пресслужбата на руския Черноморски флот, базиран в украинското пристанище Севастопол, обаче опроверга съобщенията, предаде ИТАР-ТАСС.

"Никакви подразделения от Черноморския флот не са се придвижвали към района на Белбек и изобщо не са участвали в блокадата му", изтъкна говорител на флота.

Отделно десетки въоръжени мъже във военни униформи без опознавателни знаци патрулираха през нощта на летището в Симферопол, столицата на Крим. Засега не е изяснено какви са те.

От вчера сградите на парламента и правителството в Симферопол са окупирани от въоръжени мъже, които издигнаха флага на Русия. Двете сгради се контролират от представители на самоотбраната на рускоезичното население.

Върховната рада на Крим обяви, че на 25 май ще се произведе общокримски референдум по въпроса за статута на автономията и разширяване на правомощията й.
За тогава са насрочени извънредните президентски избори.

Парламентът на Украйна пък гласува резолюция, в която призовава САЩ и Великобритания като участнички в Будапещенския меморандум да станат гаранти за суверенитета и териториалната цялост на страната след завземането на двете летища в Крим, съобщи АФП.

Будапещенският меморандум е международен договор, сключен през 1994 г. от Украйна със САЩ, Великобритания и Русия, които станаха гаранти за нейната независимост в замяна на отказа й от ядрени оръжия, припомня агенцията.

Върховната рада се обърна също така с призив към Русия да прекрати всички действия, които застрашават суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Киев поиска също от Съвета за сигурност на ООН да свика извънредна сесия, а украинският депутат Олег Ляшко предложи днес в парламента незабавно да бъдат денонсирани Харковските споразумения, свързани с условията за пребиваването в Украйна на руския Черноморски флот, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно командващият силите на НАТО и САЩ в Европа ген. Филип Брийдлав призна в интервю за Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл", че нито САЩ, нито НАТО имат готов план как да отговорят в случай на военна намеса на Русия на Кримския полуостров.