Двете сгради в столицата Симферопол се контролират от представители на самоотбраната на рускоезичното население на Крим, съобщиха местни източници.
Над сградите бяха издигнати руски знамена.

Източник от МВР уточнил, че около 04.00 часа местно време в сградата на парламента е нахлула група от около 30 въоръжени лица с маски. Те поискали от охранителите да напуснат сградата и да предадат оръжието си.

Репортер на Интерфакс съобщи, че пред входа на парламента е изградена барикада от дървени скари, кофи за боклук и други подръчни предмети.

На територията на целия полуостров стихийно се формират отряди за самоотбрана от проруски настроени лица, които се отправят към столицата на автономията.

Окупаторите отказаха да преговарят с местния премиер Анатолий Могильов, тъй като не са упълномощени да водят преговори, съобщи кабинетът в Симферопол.

Във връзка с положението в града е обявен почивен ден.

За да се избегнат жертви сред цивилното население, около сградата е поставен полицейски кордон.

Прокуратурата образувала производство за терористичен акт по повод на завземането на сградите.

И.д. вътрешен министър на украйна Арсен Аваков заяви, че са взети и други мерки срещу нови екстремистки действия, както и за да се предотврати достигането до въоръжен конфликт в центъра на града.
"Провокаторите действат", добавя министърът и приканва всички да запазят хладнокръвие, посочва АФП.

По късно Върховната рада на  Крим обяви, че на 25 май ще се произведе общокримски референдум по въпроса за статута на автономията и разширяване на правомощията й.
На тази дата ще се проведат предсрочни президентски избори.

Вижте снимки от вчерашните сблъсъци в Симферопол >>