Вчера 8 души загинаха при стрелба по спирката в жилищен квартал на града, десетки бяха ранени. Сепаратистите и властите в Киев взаимно се обвиниха, Москва определи инцидента като „престъпление срещу човечеството”.

Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заявиха категорично, че оръжието, което е било използвано, е или миномет, или артилерийско оръдие.

"Мога съвсем ясно да ви кажа, че е идентифициран камионът с минохвъргачката и той сега се движи в Донецк, който е под контрола на сепаратистите. И именно от него е стреляно по спирката",
обясни Владимир Ариев.

По думите му Русия използва терористите (както Киев нарича сепаратистите - бел.ред.), които контролира, за свои провокации, които после приписва на украинските военни.

В Донецк обаче имало привързани към Украйна хора, които давали обективна информация за случващото се там.

Ариев коментира, че украинските войски никога не са обстрелвали жилищни квартали, въпреки че точно от тях се води артилерийски и залпов огън по позициите на украинските войски.

"Т.е., терористите използват като заложници мирното население. Така че всичко, което се случи и във Волноваха, и със сваления самолет, лежи изцяло на Руската федерация", добави той.

По повод на информацията, че пленени украински военни са заведени принудително от сепаратистите на мястото на трагедията в Донецк и подложени на линч от местни жители, Ариев каза:

"Първо, всичко, което се случва с пленените украинци, можем категорично да го определим като грубо нарушение на Женевската конвенция. Това е издевателство над пленниците, още повече, че пленените сепаратисти никога не са били излагани на показ в Украйна. Рано или късно на организаторите ще се наложи да отговарят за постъпките си".

Снощи президентът на Украйна Петро Порошенко се закани, че проруските сепаратисти в източната част на Украйна ще бъдат взети безмилостно на мушка. Според него те вече са платили скъпо за своите нападения срещу армията.

Украинските сили изоставиха летището в Донецк, чийто контрол отстояваха с месеци срещу подкрепяните от Русия бунтовници, в деня, в който активизиралите се сблъсъци отнеха живота на близо 50 души, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Украинските войници се отказаха от продължилата 242 дни отбрана на разрушено международно летище.

Аерогарата се превърна в символичната награда на конфликта и стана сцена на най-тежките сражения, коментира АФП.

Съветът за сигурност на ООН осъди обстрела в Донецк и настоя за обективно разследване, предаде Франс прес. В декларацията си 15-те страни, членуващи в Съвета, подчертават, че извършителите на този осъдителен акт трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Те настояват също за пълно прилагане на мирните договорености от Минск.

Жертвите

Броят на загиналите на конфликта в Украйна, започнал през април, вече надхвърля 5000 и дори може да е далеч по-голям, предаде Ройтерс, позовавайки се на службата на върховния комисариат на ООН за правата на човека.

"Значителното засилване на враждебните действия доведе броя на жертвите до 5 086 души и се опасяваме, че истинското число може да е значително по-високо", каза Рупърт Колвил, говорител на службата на върховния комисариат на ООН за правата на човека.

По думите му в тази бройка влизат 262 души, убити при сблъсъци между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти през последните девет дни, най-кървавият период след обявяването на примирието в началото на септември.