Меркел подчерта, че двете кризи нямат нищо общо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"За нас въпросът за Сирия не е свързан с въпроса за Минск", каза тя, имайки предвид минските споразумения за мирно решение на кризата в Украйна.

"Тези въпроси нямат нищо общо. Украйна съвсем основателно очаква териториалната й цялост да се спазва, може би не по отношение на Крим, но за останалата част от страната", каза Меркел след среща с лидерите на Франция, Русия и Украйна в Париж.

Местните избори в Украйна се отлагат за след 2015 г., обявиха Меркел и френският президент Франсоа Оланд и отхвърлиха готвените на 18 октомври избори в контролираните от проруските сепаратисти области в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Освен това на срещата на върха на "нормандската четворка" е било постигнато споразумение за изтеглянето на оръжията с калибър под 100 мм от зоните на конфликт в Източна Украйна, казаха Париж и Берлин.

Местните избори ще се произведат след 2015 г., за да бъдат резултатите им неоспорими, обясни Оланд, а Меркел каза, че тези избори трябва да се състоят в съответствие с украинските закони.

"Искахме местните избори да могат да се произведат съгласно украинския избирателен закон и да се организират в рамките на работна група. Призовахме всички страни да се ангажират. След като бъде гласуван избирателният закон, има срок от 90 дни да се организират изборите", уточни Оланд.

Сепаратистите в Донецка и Луганска област предвиждаха да организират избори на 18 октомври и 1 ноември. Редовните местни избори в Украйна са насрочени за 25 октомври.

Русия има да свърши още доста работа преди санкциите срещу нея да бъдат отменени, заяви украинският президент Петро Порошенко. Ако планираните от сепаратистите избори не бъдат анулирани, санкциите ще бъдат засилени.

"Надявам се сепаратистите да ги анулират", каза той.

На срещата на върха на нормандската четворка бе твърдо заявено, че е недопустимо да се организират нагласени избори на 18 октомври и 1 ноември, добави Порошенко.