Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва. Това потвърди френският президент Франсоа Оланд  на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел след четиристранната среща за Украйна с участието на президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко, предаде ДПА.

Вижте снимки >>>

От своя страна германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че нито една страна не спазва на 100% Минското споразумение от момента на неговото подписване.

ОССЕ трябва да има достъп до цялата територия на Украйна, включително до нейните граници, каза Оланд.

Той заяви, че ще бъдат отложени насрочените за 18 октомври местни избори.

"Местните избори в Източна Украйна ще бъдат организирани след 2015 година, за да бъдат неоспорими, заяви Оланд, цитиран от Франс прес, а Меркел подчерта, че тези избори трябва да преминат в съответствие с украинското законодателство.

Френският президент обяви, че „нормандската четворка“ се е договорила за увеличаване на броя на пропусквателните пунктове по линията на разграничение в Донбас.

Руският президент Владимир Путин не даде изявления. Стопанин на Кремъл каза само „благодаря“ на журналистите, които искаха да му зададат въпроси и напусна Елисейския дворец.

След Путин дворецът беше напуснат от Порошенко, а Меркел и Оланд дадоха изявления.

Преди срещата на "норманската четворка" руският президент  Владимир Путин разговаря с френския президент Франсоа Оланд на четири очи, след това проведе среща и с германския канцлер Ангела Меркел. Официални изявления на лидерите след срещата обаче нямаше.

Самата среща на върха на „четворката” започна в тесен формат, а след това към лидерите се присъединиха и делегациите.

ОССЕ: Нов вид руско смъртоносно оръжие има в Донбас