Ликвидаторът на ВИС-2 бе убит във входа на блок в жилищен комплекс "Градина" на бул. "Симеоновско шосе" в София. Сигналът за убийството е подаден в полицията малко след 20.30 часа.

В тялото на Веселин Стоименов – по прякор Веско Дебелия, е изпразнен цял пълнител. Според БНТ част от изстрелите са го улучили в главата, корема и гърдите. Произведен е и контролен изстрел в областта на слепоочието, съобщиха "24 часа" и БНР. Престъплението е извършено изключително професионално.

Вижте снимки>>>

Предполага се, че нападателите са били трима.

Веселин Стоименов е отивал на гости при своя позната, когато е бил прострелян, заяви пред журналисти говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов, цитиран от БТА. Именно тази жена е намерила тялото на Стоименов, а не съпругата му, както по-рано бе съобщено. По-късно на място е пристигнал брат му, който го е разпознал.

Панов посочи, че Стоименов не е осъждан и няма висящи дела.

Полицията смята, че откритото малко по-късно в Студентски град опожарено БМВ, е колата, с която са избягали нападателите. Версията, по която работи МВР е, че един от тях е стрелял, вторият го е прикривал, а третият е чакал в автомобила наблизо.

Лекият автомобил е откраднат от Пловдив през декември миналата година, съобщи БНР. При огледа късно снощи криминалистите не са открили регистрационни номера. Вероятно те са били свалени от нападателите.

Предполага се, че оръжието е "Макаров" със заглушител, защото свидетели са разказали пред разследващи, че не са чули изстрели, а само слаба пукотевица.

Основните версии, по които се работи за убийството са нарушени финансови или икономически интереси.

"Убийството на Веселин Стоименов снощи със сигурност е поръчково. Със сигурност е извършено от професионалисти", заяви пред bTV министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

По думите ѝ, тези престъпления, извършени от професионалисти, са трудно разкриваеми. "И едно поръчково убийство да има, това трябва да ни притеснява", коментира още тя.

Според бизнес партньор на Веселин Стоименов, той не е ползвал охрана и не се е страхувал за живота си.

Около жилищната кооперация има охранителни камери, които следят движението на хора. Записите вече са иззети от криминалистите, но все още се анализират. Очаква се днес разследващите да започват разпити на близките на жертвата, както и на бизнес партньорите му.

53-годишният Веселин Стоименов е родом от Бургас. Той е вторият човек, на когото е поверена грижата за инвестициите на ВИС по Черноморието и е фактическият ликвидатор на ВИС-2. Сочен е за един от наследниците на убития президент на "ВАИ Холдинг" Георги Илиев. Стоименов е собственик на множество фирми, като в една от тях е съдружник със сестрата на Христофорос Аманатидис-Таки - Афродита.