Вицепремиерът и министър на вътрешните работи и главен комисар Станимир Флоров разговаряха с помощник държавния секретар по наркотиците и международното правоприлагане към Държавния департамент на САЩ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Уилям Браунфийлд изказа изключително задоволство от откриването на постоянно представителство на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) в България през април 2012 г. Той заяви, че това представлява голям успех на американската администрация и спазено обещание както към вицепремиера Цветанов, така и към правителството на България.

По думите на посланик Браунфийлд представителството на DEA у нас ще увеличи значително оперативното взаимодействие по предотвратяването на наркотрафика по т.нар. "Балкански път".

Друга важна сфера на двустранното сътрудничество е ролята и дейността на България в Центъра за правоприлагане SELEC в Букурещ. В тази връзка американската страна изрази задоволство от факта, че български представител, служител на Министерството на вътрешните работи, е ръководител на юридическото звено на Центъра.

Цветан Цветанов увери помощник държавния секретар, че българското правителство отдава голямо значение на многостранното регионално сътрудничество под егидата на SELEC.

Съвместно с американските правоохранителни органи, имащи значимо място и роля в дейността на Центъра, ежедневно се доказва важността на подобен тип взаимодействие. Като аналогичен инструмент за многостранно сътрудничество следва да бъдат разглеждани и Академиите по правоприлагане в Будапеща (Унгария) и Розуел (САЩ), в които се обучават правоохранителни представители от региона.

Като значим фактор за засилване на експертния капацитет министър Цветанов посочи, че към момента над 90% от ръководния състав на МВР е преминал през различни срокове специализирано обучение в академични центрове на евроатлантическите ни съюзници. В тази връзка бяха обсъдени различни аспекти на бъдещото академично взаимодействие между България и САЩ в тази насока.

Дискутирана бе и възможността български експерти и преподаватели да предават опит и знания на правоохранителни служители на трети държави по програми на Държавния департамент.

Регионалната сигурност, най-вече в аспекта на протичащите миграционни процеси от Близкия Изток и Северна Африка, както и различни тенденции в областта на наркотрафика и трафика на хора бяха сред темите, обсъдени в рамките на срещата.

Цветанов и директорът на ГДБОП главен комисар Флоров запознаха американската страна с експертни анализи на МВР, свързани с противодействието на наркотрафика и други значими форми на тежката организирана престъпност.

В края на срещата посланик Браунфийлд заяви, че САЩ високо оценяват волята и решимостта на българското правителство. Американската страна увери, че в нейно лице България има сигурен и надежден партньор в тази област.