Инфлацията от началото на годината е 1.1%, съобщиха от НСИ. На месечна основа най-силно са поскъпнали транспортът - с 2.6%, безалкохолните напитки - 1.6% и разходите по жилището - 1.2%. Понижение отбелязват цените на облеклото и обувките с 2.5%, а мебелите са поевтинели с 0.6%.

При хранителните стоки силно повишение на цените има при зеленчуците, което си е сезонно, и на яйцата - с 9.5%. Министърът на земеделието води разговори с  производители и търговци на яйца, но така и не постигна обещаното намаление. С малко под процент е поскъпнало киселото мляко и сирената. За месец леко понижение са отбелязали цените на хляба, свинското и олиото. Спад има и при захарта и кафето с малко над 2%.

При нехранителните стоки най чувствително е повишението при горивата. Газта за битови нужди е поскъпнала 3.2%, а дърва и въглища с 6.3%. Студеното време засили търсенето на горива, а при дървата дори се получи дефицит.

През февруари са се повишили цените на лекарствата и други фармацевтични продукти - с 0.1%, на лекарските и стоматологичните услуги - съответно с 0.2 и 0.6%.

Индексът на цените за малката кошница (ИЦМК) за февруари 2012 г. спрямо януари 2012 г. е 101.2%, а от началото на годината (февруари 2012 г. спрямо декември 2011 г.) е 101.3%. През февруари цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти - увеличение с 1.8%; нехранителни стоки - увеличение с 0.4%; услуги - увеличение с 0.2%.