"Няма тенденция за сваляне на цените на яйцата, има индикация за задържане на цените. Голяма част от търговците вчера са получили обаждания от производителите на яйца, че към момента цените ще се задържат, няма да има намаляване, а мен производителите ме увериха, че ще направят опит да свалят цените", каза след срещата Найденов, цитиран от "Фокус".

Вчера той се срещна с производители на яйца, след което обяви, че е получил обещание да "натиснат" цените надолу, тъй като в търговската мрежа у нас едно яйце вече се продава за над 40 стотинки.

Търговският директор на "Кауфланд" Христо Петров каза, че търсенето спада заради цените, защото "и аз не бих купувал яйца", предаде БГНЕС.
"Ако цените от производителите не тръгнат надолу, ние нищо не можем да направим", коментира Петров. Той обясни, че и цената на яйцата на едро в Европа доста се е повишила. "Цените растат от Нова година, но докато до преди Нова година 10 яйца М струваха 1. 60 лева, сега най-евтините при нас са 3.29 лева", призна той.

Вчера се опитаха да ме убедят, че надценките на яйцата в търговските вериги са около 10-12 ст., оказа се, че е 10-12%, което означава между 2 и 4 ст. Надявам се, че са коректни в тази информация. Не знам защо производителите смятат, че надценката е 10 ст.”, каза днес министърът.
По думите му преди великденските празници повечето търговски вериги ще направят промоции.

Всички производители единодушно ме увериха, че продават на себестойност, каза още министърът, цитиран от БТА.
"Със сигурност обаче те не продават нито на загуба, нито на себестойност", коментира Найденов. Каквото и обяснение да ми дават, не мога да приема, че цените във Франция, Германия и Белгия могат и трябва да са по-ниски от тези в България, добави той. Земеделският министър не изключи възможността с въпроса да бъде запозната и Европейската комисия.

Найденов бе категоричен, че ще организира нова среща с производителите, за да види дали ще спазят обещанието да свалят цените.
"Ще имам още една среща, за да видя дали няма опит за задържане на определени количества яйца, за да се предизвика дефицит, който да доведе до поскъпване, защото те са в началото на веригата”, обясни той. Още вчера обаче министърът отбеляза, че има прехвърляне - търговците казват, че производителите доставят яйцата на високи цени, а те пък от своя страна се оправдават с търговците.

Мирослав Найденов допълни, че има уговорен разговор с полския министър на земеделието, за да се види каква възможност има да бъде увеличен вносът на яйца от Полша, тъй като те са най-големите производители на яйца в ЕС.