Това е най-новата стъпка от разрастващата се кампания на властите след опита за военен преврат, съобщи телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от Ройтерс и БТА.

Арестите са в рамките на разследването срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара, че стои зад опита на фракция в армията да свали от власт президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Журналистите са работели за свързания с проповедника Фетхуллах Гюлен в. "Заман", чийто контрол бе поет от турските власти през март като част от мерките срещу поддръжниците му.
Вестникът взема силно изразена проправителствена позиция, след като бе поет от държавно-назначените администратори.

В 6 часа сутринта полицията е нахлула в дома на един от заподозрените - Шахин Алпай, в центъра на Истанбул и го е задържала след обиск, продължил около два часа и половина.

След неуспешния опит за преврат турските власти отстраниха, задържаха или започнаха следствени действия спрямо повече от 60 хиляди военни, полицаи, съдии, учители, държавни служители и пр.

Преди два дни бяха арестувани други 42-ма журналисти.

Според вестник "Хюриет“ всички те са част от т.нар. "паралелна държава", както турските власти наричат привържениците на Гюлен, а целта им била да отстранят ръководството на страната.

За престъпленията, в които са обвинени, всеки от журналистите може да получи от 10 години затвор до няколко доживотни присъди.