Сред ранените има и трима полицаи, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". Инцидентът е станал в град Акчъкале, където има ГКПП. Снарядът е бил изстрелян от сирийска територия.
Жертви на взрива са станали майка и четирите й деца. По думите на представител на местните власти, час по-рано друг снаряд е паднал на 200 м от границата. Той бил намерен в района на жилищата към едно от местните земеделски управления. Турция е обстрелвала мишени на сирийска земя след сирийския минометен обстрел, съобщи премиерът Ердоган.
Това е вторият инцидент, при който от стрелба от сирийска територия загиват турски граждани на турска територия.

Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу е информирал вече международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими за минохвъргачните изстрели от сирийска територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Турският външен министър се е свързал`и с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун по повод на случилото се, съобщиха от кабинета му. Турските власти посъветваха населението да не приближава границата, а над 100 училища в региона остават затворени вече две седмици, заради насилието в съседните сирийски територии.

В самата Сирия няколко мощни експлозии в центъра на град Алепо отнеха живота на най-малко 40 души и раниха 90, съобщи опозиционният Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Повечето от мъртвите и ранените са членове на правителствените въоръжени сили. Мишени на експлозиите са били офицерски клуб и армейски КПП-та", се казва в съобщението.

Военен източник, на който се позовава Франс прес, твърди, че първоначално в сутрешните часове избухнали две коли бомби в интервал от една минута на две улици до офицерски клуб, водещи към площада "Саадала ал Джабири" в центъра на Алепо. Трета кола с експлозиви експлодирала на 150 м по-далеч - в квартал Баб Джнейн на входа към стария град. По-късно бе съобщено за четвърта експлозия до сградата на общината и хотел "Баб Амир".

Официалната телевизия "Ал Ихбария" също показала кадри на поне две разрушени сгради на площада и окървавени тела сред развалините, под които се предполагало, че има живи хора. Районът на взривовете е блокиран и са започнали спасителни работи. Не е изключено броят на жертвите да нараства.

Според последните информации две групировки едновременно са поели отговорността за серията взривове.
За авторството на атентатите претендирали Джебхат ан Нусра (Фронт на победата), свързан с терористичната мрежа Ал Каида, и по-малко известната ливанска групировка Маджлис ас Саури.