Беркин Елван почина в болница след 268 дни в кома заради нараняване в главата от полицейска газова граната на протестите за парка "Гези" миналото лято, предаде БНР.

Днес момчето беше погребано. Десетки хиляди се събраха на траурната церемония, викайки: „Убийците на Беркин са полицаите на Партията на справедливостта и развитието”, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

В същото време продължават започналите вчера протести в няколко града. Полицията стреля със сълзотворен газ и водни оръдия срещу няколко хиляди демонстранти в Анкара, които се събраха да почетат паметта на Беркин. Демонстрантите опитаха да възпрепятстват движението, което предизвика намесата на силите на реда.
Вчера младеж едва не беше прегазен от бронирана полицейска кола.

Вижте снимки от протестите >>

Също вчера, на централния булевард "Истиклял" в Истанбул се събраха хиляди, които скандираха: "Беркин е жив, той е безсмъртен" и "Правителството е убиец!".  

Демонстрантите се опитаха да стигнат до централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието, скандирайки "Оставка" и "Убийци", но полицията ги атакува със сълзотворен газ. В отговор част от протестиращите се барикадираха зад градски автобус и замеряха униформените с камъни.

Най-малко петима демонстранти бяха ранени и откарани с линейки, разказа очевидец пред журналисти. По непотвърдена информация само вчера са задържани около 50 души.

Турският президент Абдуллах Гюл изрази съболезнования на семейството, но те предизвикаха силни протести в социалните мрежи.

Беркин Елван стана шестата жертва на антиправителствените протести през лятото.

Това се случва по-малко от три седмици преди общинските избори в Турция и на фона на корупционния скандал, в който вече излязоха няколко записа за получавани огромни суми пари от управляващите. Все още не е потвърдена тяхната автентичност.
Премиерът Реджеп Ердоган, за който се твърди, че също е записан, заяви, че записите са изфабрикувани от негови опоненти.