Това потвърди турското правителство, като уточни, че решението е в съответствие със закона, регулиращ съдържанието на телевизионните и радио предавания.

Задължение на ТРТ, съгласно разпоредбите, е да взима мерки във връзка със съдържания, които включват някои изрази, по-специално псувни, алкохол, цигари и т.н., каза пред журналисти в Анкара турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, цитиран от ДПА и БТА.

Някои от имената на забранените песни са "Аз съм пиян", "Чисто гол", "Страна на сълзи" и "Тиранин".

Съответният закон дава възможност на ТРТ да забранява съдържание, което се смята за нецензурно, насърчаващо насилие или разпространяващо терористична пропаганда. Забраната не може да се разглежда като цензура, посочи Боздаг. ТРТ си върши работата. И другите телевизии трябва да правят така, добави правителственият говорител. ТРТ потвърди вчера забраната, която включва и 66 песни на кюрдски език. Компанията посочи, че мярката е "законово задължение".

Списъкът, който се отнася за 2016 г., е бил предоставен от ТРТ по искане на депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партия Атила Сертел. Сертел е критикувал решението и изтъкнал, че ТРТ се финансира от данъците на народа, според Ода ТВ.

Информацията за забраната се появи на фона на дебати по повод предложен закон, който ще постави всички дигитални платформи за радио и телевизия под наблюдението на Висшия съвет за радио и телевизия.

Популярни музикални изпълнители реагираха срещу забраната.