Поне един от седмината върнати без съд в Турция е планирал да остане в България, за да се спаси от репресии в родината си, съобщи bTV.
Младежът, който не пожела името му да се съобщава, опроверга МВР, които ден по-рано обявиха, че никой от задържаните чужденци не е искал политическо убежище, въпреки че преводач е обяснил правата им.

На 14 октомври румънските власти на Дунав мост откриват седмината в каросерията на ТИР и ги връщат у нас заедно с камиона. Още същата вечер в 19.30 ч бащата изпраща SMS на близките си в Турция:

Аз съм в България и ще ме съдят тук.”

На другия ден всички турци са откарани на Капъкуле и предадени на турските граничари. В ареста в Русе остава само тираджията, който e обвинен за каналджийство.

„Моят баща е отговорен гражданин. Служил е на страната ни с години. Във вторник се обади по телефона и ни каза: Аз съм в Истанбул. България ме изпрати тук. Бяхме шокирани. Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава. Какво се случи с правата на човека? Мислех, че България няма да приключи случая с баща ми по този начин, без съдебен процес”, обясни синът на изгонения. 

Бившият журналист от в. „Заман” в България Мехмед Юмер заяви, че има собствена информация, че седмината чужденци са били излъгани от българските полицаи. По думите му те казали на задържаните, че ги карат към лагер в Любимец, където могат да подадат молби за убежище, а вместо това ги стоварили на Капъкуле.

Нова телевизия пък излъчи интервю с друг близък на един от екстрадираните, който също твърди обратното на обявеното от МВР.

"Брат ми, ми се обади от Русе и ме помоли да му изпратя снимка на личните документи, защото подават молба за убежище. Каза ми, че нямат проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Последно се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, а след това се обади от Одрин", разказа мъжът.

От думите му става ясно, че турците са били изпратени в центъра за настаняване на нелегални имигранти в град Любимец. Рано сутринта на 15 октомври (събота) - около 5 часа местно време - те са изведени от центъра и са изпратени обратно в Турция.

Семейството му се затруднява да намери адвокат в Турция, който да защитава правата на арестувания, който е заподозрян във връзки с организацията на Фетула Гюлен.

Във вторник зам.-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов обяви, че нито един от седмината не е поискал адвокат, нито е подал молба за получаване на убежище в България. Според МВР към момента на предаването им в Турция не е било ясно, че са издирвани по подозрения в съучастие с опита за преврат.

Вчера депутати се заканиха, че ще искат обяснения по случая от вътрешния министър Румяна Бъчварова на парламентарния контрол още този петък.