"България срещу EVN: политика с тока" е заглавието на статията, посветена на спора между държавата и електроразпределителните дружества.

Заплахите на българското правителство за отнемане на лицензи и последващо ренационализиране на компаниите на чуждестранните доставчици на ток - една от които е австрийската EVN, ще струва на най-бедната дърава в Европа преди всичко инвеститори. Който не създава юридически сигурни рамкови условия за предприятията, не е интересен, коментира авторът Маркус Бернат.

В материала се отбелязва, че на географската карта България се е утвърдила като важен център за енергийното снабдяване на Европа.

"Но енергийният сектор в малката балканска страна прилича на сцена от вариете: държавни фирми от социалистическо време, където едни и същи дузина мениджъри управляват предприятието, което е в хроничен дефицит; чуждестранни доставчици на ток, на които в рамките на една година беше наредено да свалят три пъти цената на тока, в ролята на дойни крави; соларните и вятърни централи са късметлиите в политиката и икономиката, които печелят от зелената енергийна догма и ограбват държавата", пише още Бернат.

В статията се отбелязва още, че предишното консервативно правителство (на ГЕРБ - б.р.) не е било много по-добро, но падна от власт заради енергийните протести на гражданите.

Управляващите днес социалисти, подкрепяни от крайнодясната "Атака", се готвят за евроизбори и искат да избегнат повторението на такива протести. Сега ще им стане ясно, че са прекалили със заплахите за отнемане на лиценза, завършва коментарът в "Стандарт".

Преди дни ЕК изпрати писмо до Министерството на икономиката и енергетиката, в което се изразява загриженост от процедурата за отнемането на лицензите на ЕРП-тата. Говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че в Брюксел са загрижени от липсата на реформи в областта.
Според някои коментатори това може да доведе до наказателна процедура.

Заради прихващанията на средства ДКЕВР обяви, че започва процедура по прекратяване на лицензите на ЧЕЗ, EVN и "Енерго-Про". Поставен им бе и срок да се издължат, но те отказаха.

Днес на открито заседание ДКЕВР обсъди отнемането на лицензите на трите дружества, чиито представители бяха изслушани. Решение ще бъде взето на следващо заседание на 28 април, след като от НЕК са представили нови доказателства срещу ЧЕЗ.