Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ.
Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава трябва да го използваме наистина, добави той.
На 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По думите на Добрев, България не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от "Газпром", каза още министърът и допълни, че се надява да бъде намалена цената на синьото гориво у нас.
В петък, след като се върна от Москва, той заяви, че ускоряването на проекта за газопровод "Южен поток" е цената на "сделката", благодарение на която България е договорила 11-процентна отстъпка от Русия в цената на природния газ.

България ще печели по около 150 млн. евро годишно от транзитни такси след построяването на газопровода "Южен поток", обясни по БНТ Добрев, цитиран от "Дневник".
"Нищо повече не сме дали, единствено обещахме да ускорим процедурите, за да може до 15 ноември да вземем окончателно инвестиционно решение, заяви Добрев по повод съмненията на опозицията, че в договорките с Русия има скрити условия, които биха могли да ощетят интересите на България. Не сме дали и един сантиметър от нашите тръби", уточни министърът.

Той добави, че се провежда конкурс за находището на газ в Черно море.
Конвенционалният газ на сушата също не бил за пренебрегване.

Преговорите за АЕЦ "Белене"

Добрев призна, че преговорите в Москва, на които обяви и решението на правителството да спре строежа на АЕЦ"Белене" не били лесни, "но не бяха и кой знае колко трудни".
Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало, сподели той, цитиран от БГНЕС.

Според него нашият потенциал е в енергийната ефективност.
Попитан дали Москва иска неустойки за отказа от АЕЦ "Белене", Добрев отговори, че публикациите по въпроса са били причината да се държи за главата.
"На разговорите с вицепремиера на Русия Игор Сечин не стана въпрос за неустойки. Разговорът започна с това, че сме присъствали на разговорите между премиерите Борисов и Путин и те са се разбрали ние по партньорски да се разберем да не стигаме до съдилища и неустойки, и на нас ни остана да уточним детайлите по излизане от проекта "Белене", обясни министърът.

През април ще бъде направена сметка за проекта, България трябва да покрие разходите, направени от руската страна.

По въпроса за реактора, който беше предназначен за АЕЦ "Белене", икономическият министър коментира, че 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има. "Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време, докато стане готов реакторът в сравнение с проекта "Белене"", мотивира се той.

По думите му най-големият приоритет в енергетиката на правителството е удължаване срокът на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". "Това може да стане, да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за 8-и блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори.
"Ние в момента извеждаме от експлоатация от 1-ви до 4-и блок. Трябва да се концентрираме сега върху 7-и блок, придвижване на процедурите за площадка, ОВОС и т.н. 5-и и 6-и блок не бяха обсъждани в Русия, нямаше смисъл да се обсъжда това сега, но "Атомстройекспорт" имат интерес от удължаване на срока на експлоатация", уточни Добрев.