29-годишният Сноудън разкри план за следене на телефонните разговори и на интернет комуникациите в САЩ.

Москва е готова да разгледа евентуална молба на Едуард Сноудън за политическо убежище. Това е заявил говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.
Москва засега не е получавала искане от негова страна за приютяване.

Марин льо Пен, лидерката на френския Национален фронт (крайната десница) настоя Париж да предостави убежище на американеца.

Сноудън засега е изразил интерес само към убежище в Исландия. За да кандидатства за такова обаче той трябва да подаде заявление в Исландия, каза посланикът на страната в Китай.

Местонахождението на Сноудън в момента е неизвестно. Последно той бе в Хонконг.

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж призова страните по света да предоставят убежище на Сноудън.

"Едуард Сноудън е герой, който информира обществеността за едно от най-сериозните събития на това десетилетие - създаването на система за всеобщо следене. Тази система е оказала порочно влияние на съдилищата в САЩ, като ги е заставила да взимат решения, които нарушават конституционните гаранции на почти цялото население", казва Асандж в интервю, излъчено от телевизия Скай нюз.

Асандж даде интервюто от посолството на Еквадор в Лондон, където се укрива там вече година.

"Тази система въвлече и американските технологични компании, като Гугъл, Яху, Скайп и Фейсбук, така че следенето да се разпространи по целия свят", допълва Асандж.

Президентът Барак Обама заяви по повод на скандала, че "тези момчета" - от разузнаването, ако искат да следят комуникациите на някого, трябва да получат разрешение от съда, както повелява законът.

В същото време допитване на института Пю и на в. "Вашингтон пост" показа, че мнозинството от американците одобряват федералната програма за следене на телефонните разговори. Те я приемат като приемливо средство за разследване на терористичната заплаха, дори и да накърнява правото на личен живот.