Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Преди ден bTV съобщи, че на метри от плажната ивица в Кранево се излива бетон за нов комплекс, а малкото останали зелени площи се унищожават.

Проверката е показала, че строеж "Курортни вили - 8 броя и басейн" се изпълнява в урегулиран поземлен имот в регулацията на село Кранево, отреден за курортни дейности с подробен устройствен план, одобрен с решение на общинския съвет на Балчик през 2011 г.

Имотът не засяга плажа, не включва дюни, не попада в зона "А" по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и не попада в защитената зона "Балтата", се посочва в съобщението.

С одобрения от главния архитект на община Балчик, инвестиционен проект е предвидено ниско застрояване с височина 6,30 метра и коефициент на интензивност 0,45 - много по-ниски показатели от допустимите.

През март е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Балчик, което не е обжалвано и е влязло в сила. Строежът е пета категория по смисъла на Закона за устройство на територията и подлежи на контрол от кмета на община Балчик.

Тъй като строителството се изпълнява на базата и в съответствие с действащ подробен устройствен план и в съответствие с влезли в сила строителни книжа, той не се квалифицира като незаконен по смисъла на закона.

При извършен оглед на строителната площадка е установено, че част от вилните сгради са изпълнени до първия етаж (груб строеж) и една е изпълнена до втория етаж (груб строеж.). Изпълнява се армировка на една от сградите.

Не е установено полагане на бетон, както и наличие на механизация (бетон-помпа).

Строителството обаче се извършва в нарушение на забраната за строителство след 15 май по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и подлежи на спиране от кмета на община Балчик, напомнят от министерството.

Миналата седмица стана ясно, че МРРБ не може да спре строежа на ваканционно селище до Иракли.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи по време на парламентарния контрол, че единствено община Несебър може да предприеме действия във връзка със строителство на ваканционно селище в района на село Емона, местност Кладере, плаж "Река Вая".