Новината бе потвърдена от изпълняващия длъжността президент Олександър Турчинов.

Кореспондент на Ройтерс е чул изстрели във военновъздушната база в Краматорск, където се намира летището. Това е станало, след като проруски настроени местни жители са доближили входа на комплекса. Според кореспондента на Ройтерс няма признаци, че има загинали по време на проведената преди това от украинските специални части операция за превземане на военновъздушната база. Очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС, обаче твърдят, че има жертви и че е бил свален един самолет.

Руска телевизия съобщи за четирима убити при сблъсъци на летището на Краматорск, Източна Украйна, между украинската армия и сепаратисти.

По-рано временният президент на Украйна Олександър Турчинов обяви началото на силова специална операция в северната част на Донецка област. На заседание на Върховната Рада Турчинов заяви, че операцията ще се проведе поетапно, отговорно и балансирано.

"Главната цел е защита на хората", допълни и.д. президент на Украйна.

Операцията вече е в ход и в град Славянск, съобщи Службата за сигурност на Украйна. Обстановката в града е спокойна, по улиците са разположени бойци от украинската Национална гвардия.

В същото време Министерството на отбраната на Русия преустанови предаването на военна техника и оръжия от Крим към Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Целта на решението на Москва е да не може това въоръжение да бъде използвано срещу мирното население в източните и югоизточните части на Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров пък предупреди, че силова операция в Източна Украйна може да осуети четиристранните преговори по украинската криза, насрочени в Женева на 17 април.