Документът беше подкрепен от 228 депутати при необходим минимум от 226, а следващата стъпка ще бъде ратифицирането му от и.д президент на Украйна Олександър Турчинов, съобщиха РИА Новости и Газета.Ру.

Съгласно закона, като "временно окупирани територии" се определят териториите на Крим и Севастопол, въздушното пространство над тях, както и териториалните води на Украйна, подводното пространство и т.н.

Те са неотменима част от Украйна и като такава в тях действа украинското законодателство, но отговорността за нарушенията на правата на човека е на Русия. Освен това всички материални щети, причинени от присъединяването на Крим към Руската федерация, трябва да бъдат покрити от Москва, пише още в закона.

Законът ще влезе в сила след публикуването му в официалната преса.

След провелия се референдум на 16 март, Крим и Севастопол станаха част от Руската федерация. Преди дни бе приета новата конституция на Крим, а вчера руският президент Владимир Путин съобщи, че изборите за президент и парламент на новата руска република ще се състоят едновременно на 14 септември.

По-рано днес временният президент на Украйна Олександър Турчинов обяви началото на силова специална операция в северната част на Донецка област. На заседание на Върховната Рада Турчинов заяви, че операцията ще се проведе поетапно, отговорно и балансирано.

"Главната цел е защита на хората", допълни и.д. президент на Украйна.

Той обвини Русия, че има "брутални планове" да дестабилизира не само Донбас, а цяла Южна и Източна Украйна - от Харков до Одеса.

Около 10 бронетранспортьора, 10 танка и седем автобуса със служители на украинските специални сили са разположени на около 40 километра от град Славянск, Донецка област, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

В същото време Министерството на отбраната на Русия преустанови предаването на военна техника и оръжия от Крим към Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Целта на решението на Москва е да не може това въоръжение да бъде използвано срещу мирното население в източните и югоизточните части на Украйна.