Късно в сряда стана ясно, че в последния си работен ден Андреева е уволнила шефа на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, а на 4 август съветът на директорите на лечебното заведение - проф. Веселин Василев, проф. Димитър Раденовски и доц. Христо Цеков, се е събрал и е избрал доц. Цеков за поста.

Освен това вече бившият здравен министър е подписала заповеди за смяна на още двама директори на големи болници и е променила пет борда на директорите.
Вчера служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков подписа протоколи за прекратяване на процедурите по уволнение на болничните шефове.

Пред Нова телевизия тази сутрин Таня Андреева заяви, че всеки министър има правото да взема решения кого да уволни и кого да назначи, а конкретната причина за уволнението на шефа на "Пирогов" било лошото финансово състояние на лечебното заведение през последните месеци. По думите й финансовата загуба на болницата е 6 млн.лв., като тя непрекъснато влошавала своите показатели.

Аз съм министър до последния момент. Имам право да взимам своите решения. Не съжалявам нито за начина, по който съм го направила, нито по отношение на решението, което съм взела”, категорична бе Андреева.

Относно уволненията "на тъмно", тя обясни, че нямало принцип "някой да бъде извикан и да му бъде съобщено", защото както назначаването, така и освобождаването на директорите на лечебни заведения става по решение на принципала.

"На кого да го съобщя? Няма практика да се съобщава публично смяната на ръководителите на лечебно заведение”, категорична бе Андреева.

Тя отрече да е чувала да се искат пари от шефове на болници, за да не бъдат отстранявани, както вчера обяви пред "Фокус" бившият шеф на ВМА и настоящ столичен зам.-кмет по здравеопазването ген. Стоян Тонев.

Днес ген. Тонев отново каза, че при ситуацията в Министерство на здравеопазването - с безпринципните смени и промени в обществените поръчки се говори, че се е искало от шефовете на болниците пари, за да няма смени.

"Създават се условия на интриги, несигурност, която влошават работата на министерството”, допълни пред Нова телевизия Тонев.

Той каза още, че през последната седмица при него идвали десетина души от МЗ, които му обяснявали за подобни кадрови смени.