От пресцентъра на здравното ведомство съобщиха, че днес служебният министър д-р Мирослав Ненков е подписал протоколи за прекратяване на процедурите по отстраняването от длъжност на директорите на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов , УМБАЛ „Георги Странски“- Плевен и „СБАЛ по Онкология“-София.

Успоредно с това е стартирана и проверка по отношение на слуховете за сменени директори и на други лечебни заведения, като резултатите ще бъдат обявени.

По-рано Медицинският съвет на "Пирогов" проведе извънредно заседание и разпространи официално съобщение до медиите, с което настоява незабавно да бъде отменено решението на бившия министър Таня Андреева за отстраняването на  директора Стоян Миланов.

Снощи стана ясно, че на 23 юли т.г., докато Андреева все още беше здравен министър, е уволнила шефа на "Пирогов" проф. Миланов, а на 4 август съветът на директорите на лечебното заведение - проф. Веселин Василев, проф. Димитър Раденовски и доц. Христо Цеков, се е събрал и е избрал доц. Цеков за поста.

На днешното си заседание лекарите са разгледали две точки - решението на Андреева за освобождаването на проф. Миланов и промяната в Съвета на директорите, като отбелязат острия си протест.

"Смяната на изпълнителния директор на болница от национално и стратегичско значение и с централна роля в спешната медицна, по един напълно непрозрачен начин без обявени мотиви, дава основание да приемем, че решението е взето с аргументи, които нямат нищо общо с подобряването на качеството на здравеопазването. В период на политическа и икономическа нестабилност на страната и природни катаклизми, този акт на дестабилизация на най-значимата болница в страната, осигуряваща денонощна, безотказна спешна медицинска помощ, е удар срещу стабилността на цялото общество и системата на здравеопазването", заявяват категорично от Медицинския съвет на "Пирогов".

Затова лекарите настояват да бъдат незабавно отменени решението на Таня Андреева и протоколът за промяна в Съвета на директорите, както и да се смени целият състав на същия.

Самият проф. Стоян Миланов пък съобщи пред News7, че ще даде пресконференция днес.