Бърза помощ е приоритетна област, към която ще бъде привлечено моето внимание и това на моя екип, но няма как да кажа дали ще вдигнем парите там, каза министърът по Нова телевизия.

За два месеца няма как да направим 60 екипа – това трябва да е ясно. За това време няма как да преструктурираме звеното, заяви още Ненков.

Дълбоко се съмнявам, че ще има пари да увеличим заплатите. Не знам все още, защото не съм получим бюджетите от здравното министерство. Тази информация ще я получа да края на седмица", добави министърът.

В последния си работен ден 42-рото Народно събрание актуализира бюджета на НЗОК, като гласува допълнителни 225 млн. лева.

Ако мога с моите действия някак си да успокоя колегите, даже това за мен ще е достатъчно. Екипите са много малко, не са достатъчни. Днес ще се срещна със шефа на Бърза помощ, допълни Ненков.

За уволнението на директора на "Пирогов"

„Още днес, след като отида в министерството, ще проверя документите за уволнението", увери служебният министър на здравеопазването.

Снощи стана ясно, че преди дни Таня Андреева, докато още е била министър, е уволнила шефа на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, а той и до момента не е официално уведомен за това.

Миланов определи действията на министъра като "позорен акт" и "лична злоба", цитира го Нова телевизия.

Министър Ненков каза, че е чул за случая, но не може да направи коментар преди да разбере какви са мотивите за решението и да се запознае с документите.

Приех поста на служебен здравен министър, защото бях поканен и го считам за мой дълг. Разбирам, че поемам риск и в личен план", завърши Ненков.

Уволнението всъщност е станало две седмици преди Таня Андреева да предаде поста. Това показва справка в Търговския регистър, пише “Труд“. След точката за освобождаването на Миланов, Андреева разписва в заповедта си да му се изплати “обезщетение за неспазения срок на предизвестието съгласно договора му за управление“.

Пред Нова телевизия Миланов каза, че към момента все още е шеф на „Пирогов”.

Няма официално вписване на т.нар. нов Съвет на директорите, поне аз не съм получил никаква информация, тя не е сведена до мен”, обясни той.

Разбрах вчера от моя юридически отдел за това протоколно решение на един министър в оставка, което е направено на 23-ти”, уточни Манолов и добави, че не е водил разговор с Андреева.
Директорът на спешната болница изрази надежда, че уволнението му няма да се случи

Ненков: Уплашеният човек може да е агресивен към лекаря

"Бързата помощ е първият контакт на хората със здравната система в ситуация, която е крайна екстремна за самите пациенти. Този контакт е изключително важен”, каза още Мирослав Ненков.

„Дори случаят да не е толкова страшен пациентът го изживява на живот и смърт, така или иначе хората са изплашени и притеснени и те очакват помощ. И когато не я получат заради забавяне, тях не ги интересува защо се е забавила линейката", коментира министърът.

"Уплашеният човек по правило може да е агресивен и към кой ще е агресивен - към първия, който види – към лекарите", добави Ненков.