При операцията е била използвана само наземна техника - противопожарни автомобили, както и труда на пожарникарите през нощта. 
Сигнал на бедстващите младежи е подаден към 04.00 часа. Заради силния вятър и снегонавявания те заседнали между връх Шипка и връх Бузлуджа на път към хижа Теменуга.

От АПИ определиха като безотговорна постъпката на младежите да тръгнат при такова лошо време и забраната за преминаване по пътя. Третокласният път от Републиканската пътна мрежа Шипка – Бузлуджа е затворен за целия зимен сезон.

По закон сме призвани при всяко получено съобщение за бедстващ човек от тел. 112 да реагираме. Към момента не разсъждаваме колко струва - за нас е важно да спасим човешки живот и евентуално имуществото на гражданите.

Подобни спасителни операции струват много скъпо на всички нас, всички ние плащаме за тях, коментира в Русе директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов в отговор на въпрос дали са нужни по-големи санкции за безразсъдни туристи и граждани, които въпреки предупреждения и забрани попадат в критични ситуации и се налага да бъдат спасявани.

Той каза още, че дадена акция се оскъпява още повече, ако в нея участва и хеликоптер.

В зависимост от неговата големина стойността на летателен час започва от 3600 лева и стига до 5000 евро. Николов коментира, че е необходимо политическо решение, като трябва да се мисли в посока дали да се въведе модел на застраховки, от които службите да получават средства като компенсации за направените разходи или да се продължи със сегашния модел.

Той информира, че през миналата година противопожарните служби в страната са реагирали общо на около 50 000 произшествия. От тях малко над 14 500 са спасителните операции, а останалите инциденти са били пожари.

Николов обясни, че в момента се работи по европроект за закупуване на специални средства - от рода на термовизионните камери, които да се използват при издирване и спасяване на хора. Например, от въздуха те ще могат да засичат сигнали от мобилни телефони.