Постът се освободи, след като Евгени Диков стана член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Днес прокурорската колегия на съвета прие номинацията на Сарафов от четирима членове - самият Диков, Пламена Цветанова, Пламен Найденов, Даниела Машева и главния прокурор Сотир Цацаров.

Те се мотивираха с професионалните и нравствени качества на Борислав Сарафов, както и с неговия управленски опит като заместник на главния прокурор и преди това като административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

В предложението се обръща внимание, че АСпП е изградена и първоначално администрирана под негово ръководство. Акцентира се на умението на кандидата да отстоява позиции и носи отговорност, и изградения от него авторитет. предложение за избор на Борислав Сарафов –  при Върховната касационна прокуратура, за директор на Националната следствена служба, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Името на Сарафов обаче замесено в два скандала. Първият беше през 2016 година, когато разследваща полицайка от ГДБОП заведе дело срещу него за арогантно държане и заплахи, отправени в кабинета му по преписка, свързана с известната строителна фирма "Агромах". По-късно обаче тя оттегли иска си.

Другият случай беше около влаковата катастрофа в Хитрино, когато следовател се оплака, че Сарафов се е появил на заседание на разследващия екип и започнал да обижда него и колегите му, че се интересуват само от "ишиас и лумбаго". Един от тях - Страхил Каменички, пък нарекъл „заешко сърце“, защото не повдигнал обвинения на "двама убийци“ - машинистите (срещу които точно днес беше внесен обвинителен акт - б.р.).

Следователят заведе две дела срещу Сарафов - гражданско - за непозволено увреждане, и наказателно - за обида. И двете обаче бяха прекратени, след като съдилищата приеха, че той е действал като зам.-главен прокурор и е имал функционален имунитет.

Съдиите обаче не изключиха възможността да се търси дисциплинарна отговорност от него - нещо, което така и не се случи. 

Сарафов обаче атакува пред Инспектората към ВСС следователите, включително и номиниращия го днес Евгени Диков.

По-късно Сарафов изненадващо бе издигнат за член на ВСС, но размисли и се отказа.