Първи за възможността да станем свидетели на глобално затъмнение на нашата планета съобщава през 1988 година Атсому Охмура, преподавател в Швейцарския институт по технологии в Цюрих.

Според него, не е далеч времето, когато Земята ще получава 10% по-малко светлина от слънцето. Неговите изводи през 90-те години на миналия век бяха потвърдени от други учени. Особено много белези за това загадъчно явление те откриват в Арктика и Антарктика. Но всичко мина под общия знаменател на недоверието на научната общност в тези прогнози.

През 2007 година обаче учени от Израел отново поставиха въпроса на базата на събрани от тях данни. Изводът им е категоричен - процентът слънчева светлина, която получава планетата ни, ще намалява. И това ще води до проблеми на много хора със здравето им.

Проучването на израелските учени е трябвало да бъде излъчено по Weather Channel, но това така и не се случило. Причината - внезапната и доста странна смърт на създателя на канала Джон Коулмън. Появиха се слухове, че смъртта му не е била естествена, а предизвикана, за да не се плашат хората от страшната прогноза.

Оттогава цари пълно мълчание по темата. Едва напоследък в интернет се появиха нови данни, които могат да се приемат и като доказателство за постепенното настъпване на глобалното затъмнение. В Брюксел през декември 2017 година метеоролозите регистрираха най-тъмния зимен месец от 1887 година. Оказало се, че за целия месец слънцето е превишавало тъмната част на денонощието само с 10 часа.

Във Франция, в Марсилия и Бордо, собствениците на ВЕИ централи за ток от слънцето са регистрирали съответно 26 и 10 часа слънце повече от тъмната част на денонощието, докато в предходни години то е светило със 100 часа повече.

Същите данни са били потвърдени и от метеоролози от Москва. В региона на руската столица през декември на практика слънцето е превишило тъмнината само с 6 минути, докато през 1985 година това е станало с цели 18 часа.

По какви причини настъпва, ако това е така, глобално затъмнение, засега е неизвестно. Но едно е ясно - хората са безсилни пред случващото се. Остава ни само да гадаем, какво ще стане в следващите години.

Текстът е по материали от различни източници