Тилърсън каза, че американският ракетен удар срещу сирийска военна база като възмездие за извършено химическо нападение носи послание за всяка държава, която действа извън международните норми.

Той не спомена конкретно Северна Корея, но контекстът беше достатъчно ясен, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ако нарушаваш международните споразумения, ако не спазваш ангажиментите, ако станеш заплаха за другите, в някакъв момент вероятно ще бъде предприет отговор", заяви Тилърсън по телевизия Ей Би Си.

По думите му напредъкът в севернокорейската програма за балистични ракети най-много тревожи САЩ.

Попитан дали разработването на междуконтинентална ракета е "червена линия" за американския президент Доналд Тръмп, Тилърсън отговори: "Ако преценим, че те усъвършенстват този вид снабдителна система, тогава това става много сериозен етап от тяхното по-нататъшно развитие".

Според него Китай започва да осъзнава, че ракетните и ядрените програми на Северна Корея са заплаха и за интересите на Пекин, посочва ТАСС.

"Надявам се, че можем да работим заедно с китайците за промяна на състоянието на нещата в ръководството на КНДР", каза той по телевизия Си Би Ес. По думите му "всички споделят мнението колко опасна става ситуацията".

Тилърсън заяви, че китайският президент Си Цзинпин "ясно разбира и се съгласява", че положението в Северна Корея се "изостря и достига определено ниво на заплаха, а във връзка с това е необходимо да се предприемат мерки".

Той подчерта, че Тръмп е провел със Си Цзинпин "обстойни преговори за опасната ситуация в Северна Корея".

По-рано днес беше съобщено, че Тихоокеанското командване на САЩ (ПАКОМ) потвърди придвижването на атомния самолетоносач "Карл Винсън" със съпровождащите го кораби към Корейския полуостров.

АНКЕТА: Ще има ли мир в Сирия, ако Русия не подкрепя Асад?