Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния си военновременен кабинет, предаде Ройтерс, като се позова на информация от неназован израелски представител от днес.

Мнозина очакваха това след напускането на центристки настроения бивш генерал Бени Ганц, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. 

Нетаняху бе подложен на натиск от страна на религиозно-националистките коалиционни партньори в правителството си да включи във военновременния кабинет крайнодесните министри Бецалел Смотрич (на финансите) и Итамар Бен-Гвир (на националната сигурност).

Един такъв ход би повишил напрежението между Израел и международните му партньори, в това число САЩ, посочва Ройтерс.

Сега се очаква Нетаняху да проведе консултация относно войната в ивицата Газа с тесен кръг от министри, сред които на отбраната Йоав Галант и отговарящия за стратегическите въпроси Рон Дермер, които бяха в състава на военновременния кабинет.

Той бе сформиран, когато Ганц се присъедини към Нетаняху в инициативата за национално единство след безпрецедентната атака срещу израелска територия на радикалната палестинска групировка "Хамас" на 7 октомври миналата година, последвана от настъплението на израелските сили в ивицата Газа.

Във военновременния кабинет като наблюдатели влязоха още съмишленикът на Ганц - Гади Айзенкот, и Ариех Дери, председател на ултраортодоксалната еврейска партия "Шас", припомня Ройтерс.

Ганц и Айзенкот напуснаха заедно кабинета миналата седмица, като посочиха за причина неспособността на Нетаняху да изгради стратегия за войната в Газа.