Зелените смятат, че трябва да се осигури финансиране за сексуални контакти за хора, нуждаещи се от постоянни грижи, и тежко болни, съобщава Ди цайт.

"Финансиране за сексуална асистенция е допустимо, според мен", казва Елизабет Шарфенберг от партията пред Велт ам зонтаг.

"Местната община може да предоставя обяви на място и да съветва, както и да осигури безвъзмездни средства."

За пример е дадена Холандия. Според доклада, там от няколко години се дава такава възможност. Ако човек се нуждае от постоянни грижи, той може да получи финансиране за т.нар. сексуални асистентки - сертифицирани проститутки.

Сексуалната асистенция в момента е на мода в Германия. Все повече проститутки предлагат услугите си в домове. Тъй като все още няма длъжностна характеристика за тази професия, съществуват големи разлики в качеството, особено когато се отнася за хора, страдащи от деменция.

Концепцията е оспорвана в сектора на социални услуги. Изследователят Вилхелм Фридрих-Зоненберг, професор във висшето училище Нордхаузен, определя концепцията като "нечовешка". Според сексуалната съветничка Ванеса дел Рае обаче проститутките са "благословия" за пациентите и персонала в домовете.