Президентът на САЩ обаче изрази надежда, че няма да се наложи неговото използване.

"Моята първа заповед като президент беше да бъде обновен и модернизиран нашия ядрен арсенал. Сега той е далеч по силен и по-мощен от всякога", написа Тръмп в "Туитър", цитиран от световните агенции и БТА.

"Надявам се ние никога да не използваме тази мощ", добави президентът, според когото САЩ винаги ще останат "най-могъщата страна в света".

По-рано Тръмп предупреди Северна Корея, че всяка нова заплаха към САЩ ще бъде посрещната "с огън и ярост или иначе казано, със сила, каквато този свят още никога не е виждал".

След тези му думи говорител на Корейската народна армия каза, че КНДР "е готова във всеки момент да нанесе последователен и мащабен удар" по американския тихоокеански остров Гуам, след като съответно решение вземе държавният глава Ким Чен-ун".

Северна Корея обмисля да удари с ракета Гуам >>

Дори ястребът сенатор Джон Маккейн смята, че президентът трябва да е по-умерен в заплахите си. "Най-видните лидери, с които съм се срещал, не са прибягвали до такива заплахи, докато не са били готови да действат, а аз не съм уверен, че Тръмп е готов да действа", каза той.

Президентът Тръмп със своите високопарни изказвания не спомага за успокояване на обстановката, отбеляза сенаторът демократ Даян Фейнстийн и призова САЩ да преговарят със Северна Корея.

Гуам под прицел

Гуам е ключов преден пост за американските сили със стратегическото си местоположение - между Корейския полуостров и Южнокитайско море. Там са разположени близо 6000 войници.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън изрази мнение, че няма непосредствена заплаха от Северна Корея, включително за американската територия Гуам.

Тилърсън каза пред репортери, след като отлетя от Малайзия за САЩ и спря за презареждане в Гуам, че "американците трябва да спят спокойно през нощта". По думите му те не би трябвало да се притесняват от "тази конкретна реторика от последните няколко дни".

Губернаторът на Гуам Еди Калво заяви, че територията е "подготвена за всяка изненада". "Искам да уверя населението на Гуам, че в момента нищо не заплашва нито нашия остров, нито Марианските острови" на север, добави той.