Това се посочва в коментар, публикуван днес от всекидневника на Корейската трудова партия "Нодон синмун", предадоха ТАСС и БТА.

"Предлагайки ни преговори, Съединените щати по този начин искат да прехвърлят на Пхенян отговорността за изострянето на обстановката на Корейския полуостров", изтъква вестникът. Според автора на статията Вашингтон иска да използва този отказ, за да "създаде в Съвета за сигурност на ООН съответното настроение и да приеме нови резолюции за санкции срещу КНДР, включително морска блокада на страната".

"Нашата позиция е неизменна: ние ще продължим да укрепваме собствените ядрени сили", резюмира вестникът.

На 12 декември Рекс Тилърсън заяви, че Съединените щати са готови да седнат на масата за преговори със Северна Корея "без предварителни условия". Държавният секретар на САЩ обаче подчерта, че преговори може да има чак след "период на спокойствие".

"Ще бъде трудно да разговаряме, ако в разгара на преговорите решите да изпробвате ново устройство", каза Тилърсън, напомняйки за многобройните ядрени опити и тестове на балистични ракети, които Пхенян извърши през последните месеци.