Станишев на Съвета на ПЕС: Ще се борим за Социална Европа

stat
10:32  |  3 декември 2017 | Политика / Редактор Мануел Насименто /  
Антонио Коща, Сергей Станишев и Джереми Корбин на Съветa на ПЕС в Лисабон Антонио Коща, Сергей Станишев и Джереми Корбин на Съветa на ПЕС в Лисабон
Сн.: БТА

Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства, заяви Станишев на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон.
„След днешните дебати нашето политическо семейство е обединено зад силно послание: Европа може да бъде различна. Партиите-членки на ПЕС предлагат реална алтернатива на настоящата мантра на десницата за затягане на коланите, неравенство и национализъм", каза Сергей Станишев, цитиран от пресофиса на лидера на ПЕС.

"Имаме три важни политически битки през следващата година: да превърнем прокламацията от Гьотеборг за Социалния стълб в реални действия – в политика на Комисията и на правителствата. Да се борим за нова реформа на Еврозоната, основана на икономическа и социална конвергенция. Да се противопоставим категорично на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС.

Да, разходите нарастват: нужни са средства за миграцията, за отбрана и др., но това не означава да се режат пари от други политики – като кохезионната и земеделската. ЕС се нуждае от собствени ресурси, като данъка върху финансовите трансакции, например“, подчерта Станишев.

Президентът на ПЕС посочи, че през 2009 г. именно левицата предложи избирането на Общ кандидат на всяка от политическите партии за председател на ЕК.

„Тогава другите политически сили ни последваха и дадохме шанс на европейските граждани сами да избират председателя на Комисията. Днес сме готови за следващата крачка – да направим процедурата още по-отворена – да вървим към първични избори на кандидатите вътре в самите европейски политически семейства.

Левите премиери и лидерите на социалистическите партии от цяла Европа заявиха ангажимента си да изберат кандидата на ПЕС в отворен и демократичен процес, обсъждайки възможността за избори при наличието на повече от един кандидат“.

„Ние, социалистите, трябва повече да си вярваме. Направили сме толкова много. Нашите ценности са в основата на ЕС. И както каза Джефри Сакс преди месец в Брюксел: социалдемокрацията е туптящото сърце на човечността. Нека продължим да променяме Европа.“, призова делегатите и ПЕС активистите Станишев.

Лидерът на европейските социалисти благодари на домакина на заседанието – португалския премиер Антонио Коща.

„Неговото правителство ни даде възможност да видим как чудото работи. Резултатите са пример и вдъхновение.", продължи Сергей Станишев и цитира добрите икономически показатели на страната.

"Помня колко депресирани бяха хората в Португалия през 2015 г., нямаха перспектива. За 2 години правителството стабилизира икономиката и банковия сектор, разкри 270 хиляди нови работни места и за първи път от 1994 г. насам се намаляват разликите между най-бедните и най-богатите в страната. Португалия значително намали дълга и дефицита си, както и безработицата, благодарение на инвестиции и адекватни мерки", похвали Станишев политиката на Коща.

Премиерът-домакин благодари на президента на ПЕС за подкрепата на Съвета и посочи, че именно „социалистите правят разликата: благодарение на Стефан Льовен – министър-председател на Швеция, имаме Социалния стълб от Гьотеборг. На нашите комисари в ЕК са поверени ключови ресори.

Ние отстояваме Социална Европа на заседанията на Европейския съвет. Затова е важно да печелим избори – догодина в Италия, Швеция и Унгария. Не знам какво мислят моите приятели от Германската социалдемократическа партия, но съм сигурен, че участието им в бъдещото правителство ще направи дебата за Европа много по-смислен. Без тях Германия и целия ЕС ще бъдат тласнати от десните към още по-големи ограничения.

Трябва да имаме обща валута, която ни обединява, а не ни разделя. Едно време мечтаехме човек да стъпи на Луната. Това се случи. Сега мечтаем за нещо на Земята – всички хора да живеят достойно и да намерят щастието си, преодолявайки неравенствата.”, завърши речта си Антонио Коща.

Последно в Политика


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.