Това мнение изрази председателят на БСП Сергей Станишев за възможността България да приеме бежанци от Джамахирията, предаде БТА.

"България не може да стои извън общите усилия на ЕС, когато има сериозна заплаха от бежанска вълна. Но преди да поема ангажименти, правителството трябва да представи публично какви са конкретните възможности и капацитет на страната ни за приемане на бежанци", коментира той.

Според него кабинетът има възможности за политическо въздействие.
"Оказва се, че не сме достатъчно добри за Шенген и не само заради техническото забавяне. Какво означава на нас да ни поставят допълнителни условия за Шенген, които нямат общо с критериите, тогава смятам, че правителството би трябвало да повдигне и този въпрос. Трябва ясно да се постави като условие да бъдем третирани еднакво на база на критериите", каза още Станишев. 

Вчера във Виена призидентът Георги Първанов получи от федералния президент Хайнц Фишер подкрепата на Австрия за приемането ни в Шенгенското пространство. Там Първанов се обяви против военна намеса в Либия, тъй като това ще увеличи хуманитарната криза и миграционния поток.

Преди няколко дни български самолет "Еърбъс" се включи в организираната от Европейския съюз евакуация на бежанци в района на либийско-тунизийската граница и извози общо около 400 египтяни от летището. Външният министър Николай Младенов съобщи, че 50% от разходите са покрити от ЕK, а останалата част са от държавния бюджет в частта му за хуманитарна помощ и развитие.

Вчера еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева заяви на среща с премиера Бойко Борисов, че засега няма бежанска вълна към Европа, но тази възможност не трябва да се изключва.