Това са Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев. Събранието продължи 24 часа.

Пълната прозрачност на избора, заложена в специални правила, които делегатите гласуваха, бе гарантирана от достъпа до целия изборен процес на наблюдатели от неправителствените организации и медиите. Шест са членовете на ВСС, които трябваше да бъдат избрани от професионалната съдийска квота. Събранието се излъчваше онлайн на сайта на Висшия съдебен съвет.

Изслушването на кандидатите продължи малко повечe от три часа. Останалото време премина в обсъждане на правила и процедури за избора, уточни БТА.

Целият изборен процес обаче бе определен от журналистите на място като провал, тъй като заради голямото забавяне, провокирано от административни и уставни неуредици, повечето съдии си тръгнаха преждевременно и не останаха в залата, за да видят кой ще ги представлява във висшия орган на съдебната власт. До края на проточилия се 24-часа изборен ден, останаха само около 40 делегати, предаде bTV. Сред напусналите залата преди изброяването на съдебните избраници бяха и самите кандидати за важните съдебни постове - до самия край на вота останаха едва трима от кандидатите за ВСС.

Най-напред, късно снощи, бе избран Камен Иванов от Апелативния съд на София, за член във ВСС. За него са гласували 244 делегати. На гласуването днес той единствен успя да събере необходимите 50% плюс един глас, за да бъде избран. Гласували са 426 делегати. Само една бюлетина бе недействителна. На второ място е съдийката от Върховния административен съд Юлия Ковачева, за която са гласували 209 делегати. След нея по брой гласове след първия тур се нарежда Милка Итова от СГС – 200, четвърта е Даниела Костова от ОС-Варна – 199, а пети е Калин Калпакчиев от САС със 187 гласа, Величка Цанова от СГС е шеста със 186 гласа.

Нито един от тях обаче не събра необходимите 50% плюс един глас и така, за да попълнят останалите пет места от професионалната квота, съдиите преминаха към балотаж. Резултатът от него стана ясен в 9 часа на 16 септември, с което вече са избрани общо 6 членове на ВСС от квотата на съдиите.

След избирането си Камен Иванов заяви пред журналисти, че в съдебната система има напрежение. По думите му то идва от много места, включително и от нападките срещу съдиите.

Попитан дали смята, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов всява напрежение в съдебната система, избраният за член на ВСС съдия коментира така: "Сигурно да. Сигурно колегите го чувстват така. Когато има една атака, тя отеква."

Относно избора на делегатите Иванов каза, че е доволен от факта, че колегите му го приемат като човек, на когото могат да разчитат.

Парламентът ще гласува за своята квота на 26 септември.

Съветът се състои от 25 членове с мандат за пет години. Тримата "големи" в съдебната власт – главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд и председателят на Върховния административен съд, са членове по право.

Новите членове на ВСС ще трябва да изберат нов главен прокурор и председател на Върховния касационен съд.