Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу него.

Златанов е обвинен в престъпление по служба, за което законът предвижда до 10 години лишаване от свобода и забрана да бъдат заемани държавни длъжности. Според държавното обвинение той е извършил престъплението за времето от 21.09.2012 г. до 09.07.2013 г.

В качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, той не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда.

От това са настъпили немаловажни вредни последици за КПУКИ - разколебаване на доверието на обществото в дейността й и резултатите от нейната работа като независим орган, установяващ конфликти на интереси на лица, заемащи публични длъжности, пише в обвинителния акт. Според прокуратурата накърнен е и авторитетът на комисията.

В хода на досъдебното производство са разпитани 32 свидетели, изготвени са 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертизи, се уточнява в официалното съобщение.

Филип Златанов беше освободен като председател и член на КПУКИ през октомври миналата година, след като прокуратурата разпространи информация за записки от личното му тефтерче. Сред тях имаше указания как да се действа по различните преписки срещу лица, които се разследват за конфликт на интереси. Открояваха се инициали като Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф., както и името на президента Росен Плевнелиев.  

През януари депутатите решиха да изпратят на главния прокурор доклада на анкетната комисия, която проверяваше тефтерчето на Златанов.