Хасковският окръжен съд отказа да екстрадира приятеля на един от парижките атентатори братя Куаши по обвинението, че е отвлякъл детето си и го извел през границата.

Мотивите на съда са, че в случая не е налице едно от задължителните условия - за двойна наказуемост, както и че българският Наказателен кодекс не третира като престъпление отвличането на дете от родител, предаде Дарик.

Съдът отмени и мярката му за задържане под стража.

Съпругата на Жоашен - Зайнем Сиоар, сигнализира в края на 2014 г., че той се опитва да изведе през Турция в Сирия 3-годишния им син Абделрахман. Там според френските разследващи детето трябвало да бъде обучавано в радикален ислям.
Жоашен бе задържан сутринта на 1 януари на граничния пункт "Капитан Андреево", при опит да напусне страната ни.

По втората заповед за арест с обвинение за „участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове" Жоашен посочи в съдебната зала, че е съгласен да бъде предаден на френските власти, като се възползва от т. нар. принцип на особеността, според който във Франция може да бъде разследван единствено за това престъпление.

В този случай от днес тече задължителен 3-дневен срок, в който има право да преосмисли своето решение и евентуално да оттегли съгласието си да бъде екстрадиран, предаде Дарик.

"Той иска да си замине по най-бързия начин и там да изчисти името си, че не е свързан с "Ал Кайда" и с тези терористични групировки, които водят война срещу цял свят", каза адвокатът на Жоашен Ради Радев.

Жоашен бе охраняван от 7 полицаи с бронежилетки, а репортери от международни агенции и телевизионен екип от Румъния бяха специално за делото.

Хаитянинът отказа да дава изявления, повтори само, че не се чувства виновен за нищо.

Преди дни той заяви, че е стар приятел с Шериф Куаши, но категорично отрече да е замесен в терористичните атаки в Париж.