29-годишният французин от хаитянски произход Фриц-Жули Жоасен (Жоашен) бе задържан по европейска заповед за арест при опит да изведе 3-годишния си син в Турция. Съпругата му сигнализирала, че детето ще бъде отведено в Сирия, за да бъде възпитано и обучавано в радикален ислям. Жоасен приел исляма преди 10-15 г., а в последните години станал привърженик на крайни течения.

Снощи прокуратурата потвърди, че е постъпила втора европейска заповед за арест на Жоасен от съд в Париж. Обвинението е за тероризъм – участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

"В нея е посочено, че малко преди отпътуването му от Франция, Жоасен е имал контакти с единия от братята терористи Куаши - Шериф", каза днес окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова, цитирана от БТА.

Пред съда Фриц-Жули Жоасен каза, че не вижда нищо лошо в това, че има приятели от детството, съобщават Хасково.инфо и БГНЕС. Той добави, че не е извършил нищо лошо и че отивал на екскурзия в Турция.

Жоасен отрече обвиненията в тероризъм и поиска да бъдат предоставени доказателства по обвиненията към него, ако има такива и не възрази срещу налагането на мярката "задържане под стража".

По думите му, ако е искал да участва в терористичен акт, в което е обвинен, не би напуснал Франция.
Французинът пожела да бъде екстрадиран, колкото е възможно по-бързо, за да се изяснят нещата по обвиненията от френските власти.

Сред мотивите за налагането на мярката съдия Милена Петева посочи легитимността на европейската заповед за арест, както и опасността Жоашен да се укрие и по този начин да осуети изпълнението й.

Адвокатът на Жоасен - Ради Радев, обясни, че клиентът му е пътувал и преди в Близкия изток. Автобусът, с който сега пътувал, бил туристически - от Париж до Истанбул.

На въпрос разговарял ли е с клиента си за това, че е имал връзка с единия от братята Куаши, Радев отрече:

"Вчера се опитах някои работи да му кажа, обаче, той отказа да разговаря на тази тема. Може би не разбра за какво става въпрос, а делото беше във връзка с неговото детенце, съпругата му го обвинява, че той го е отвлякъл и така".

Адвокатът коментира, че с Жоасен вече се срещат много пъти и взаимно си имали доверие. Радев бил впечатлен, че е добър съпруг.

Той добави, че майката на детето го е прибрала във Франция със съдействие на френското посолство у нас. По думите му е тя тунизийска гражданка, родена във Франция.

"Не е наша работа да преценяваме дали френските власти имат сериозни основания или не. Като факт това, което е посочено в заповедта е, че няколко дни преди да потегли за Турция, е имал контакти с един от двамата братя. Не се посочва тези контакти свързани ли са с някакви терористични действия или не, нищо повече", коментира след заседанието на съда зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова, цитирана от БГНЕС.

"Контактите могат да бъдат вербални, както чухте в залата, той съобщи, че това са стари приятели и за техните действия той не би следвало и не би могъл да отговаря. Но каква е вината му, дали ще има обвинение, това е въпрос на френската държава", добави тя.

По думите й магистратите у нас ще преценят дали европейската заповед отговаря ли на всички законови изисквания и да предадат лицето на Франция.

Очаква се в края на седмицата Хасковският окръжен съд да гледа дело за екстрадиция на Жоасен.

bTV съобщи, че мъжът е имал и втора съпруга.

Вчера министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че съучастницата на терористите във Франция Хаят Бумедиен е била в Турция.
Днес посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън коментира, че през последните години "говорихме само за свободно движение, сега трябва да мислим как да контролираме европейски граждани, които искат да ходят в Турция". Според него заради такива случаи трябват нови мерки и може би промени в законодателството в България.